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OFFICE OF POSTSECONDARY EDUCATION

THE ASSISTANT SECRETARY

March 2, 2012

Ms. Karen Misjak

Executive Director

Iowa College Student Aid Commission

603 East 12th Street, 5th Floor

Des Moines, IA  50319

Dear Ms. Misjak:
Thank you for your letters of September 21, September 27, and November 8, 2011, and January 30, 2012 in which you provided additional information to support Iowa’s (the State’s) request that the U.S. Department of Education (the Department) reconsider its decision (outlined in our letter of September 8, 2011, and affirmed in our letter of September 22, 2011) not to waive the maintenance of effort (MOE) requirements of section 137 of the Higher Education Act of 1965, as amended (HEA).  In this letter we are responding to the requests and concerns raised in each of your letters.
State Fiscal Stabilization Funds.  In a letter dated September 21, 2011, the State indicated that it wishes to count $35,544,094 of State Fiscal Stabilization Funds (SFSF), made available to the State under the American Recovery and Reinvestment Act of 2009 (ARRA), as State fiscal year (SFY) 2010 appropriations for the purposes of meeting the maintenance of effort requirements of section 137 of the HEA.  You further indicated that these funds were not used for capital expenses or research and development costs.  

The Department has reviewed your request and, under the authority in section 14012 of the ARRA, will permit the State to count these SFSF funds as SFY 2010 appropriations for purposes of determining the State’s compliance with the maintenance of effort requirements in section 137 of the HEA.  
Matching funds by private postsecondary institutions.  Your letter of September 27, 2011, presented data on matching funds made available by private postsecondary institutions pursuant to Iowa law, section 261.9, in order to participate in the Iowa Tuition Grant Program.  According to your letter, these funds are made available by private institutions of higher education and not by the State.  As such, the State may not count these funds as “State support” for purposes of meeting the requirements of section 137(a) of the HEA.  The Department has not considered these matching funds in its analysis of the State’s waiver request.

State transfers, Medicaid expenditures, and non-General Fund appropriations.  Your letter of November 8, 2011, presented additional data on State transfers into and out of the State General Fund, expenditures for Medicaid, reversions, and non-General Fund appropriations to support Iowa’s waiver request.  The letter requested that the Department exclude transfers into the General Fund and expenditures for Medicaid from its evaluation of the financial resources available to the State in SFY 2010 and prior years.  The State’s letter of January 30, 2012, also asked the Department to exclude transfers into the General Fund made from the State’s Cash Reserve Fund in SFY 2010.  However, transfers into the General Fund in each fiscal year represent financial resources available to the State, and, thus, the Department believes that they must be considered in determining the State’s financial situation in SFY 2010 and prior years.  Additionally, the State’s submission of January 30 did not contain any information regarding Medicaid expenditures nor request that those funds be excluded from the evaluation of the State’s General Fund.  Therefore, we assume the State is not pursuing its request that we exclude those funds from our analysis.
The State further requested that the Department deduct reversions and transfers out of the General Fund from the State’s appropriations in each fiscal year.  If the Department were to deduct reversions from total appropriations, the Department would not be examining the amount of funds made available in each fiscal year, but rather the amounts that were actually expended.  Section 137(a) of the HEA refers to the amount of financial support “provided” in each fiscal year.  Therefore, the Department examines the amount of funds appropriated—or otherwise made available—for higher education and for other purposes, rather than actual expenditures in its MOE waiver determinations.  Furthermore, transfers out of the General Fund represent financial commitments on the part of the State and, thus, affect the availability of funds for other purposes, namely higher education.  Accordingly, the Department has not deducted these funds from its analysis.
In your letter of November 8, the State provided further data on non-General Fund appropriations in each of the years under consideration (SFY 2005 – SFY 2010).  However, the State did not provide any data on revenues into these other fund sources and, given that abnormally high non-General Fund appropriations in SFY 2005 (approximately $4 billion, or 333 percent, higher than in SFY 2006) serve to artificially inflate the five-year average, including these figures would serve only to distort the financial picture of the State over the relevant period.  In a conference call with State officials on January 19, we invited Iowa to outline non-General Fund appropriations that were available for education and the associated revenues into those funds for each of SFYs 2005-2010.  Additionally, we provided the State an opportunity to explain the SFY 2005 non-General Fund appropriations level.  The State’s January 30 data submission did not contain this information.  
Iowa’s Cash Reserve Fund.  The State’s letter of January 30, 2012, also provided additional information on the State’s Cash Reserve Fund and Title I of the Iowa Code, Section 8.57, which requires that, in years when the State’s Cash Reserve Fund is less than 7.5 percent of the adjusted revenue estimate, the State must appropriate a portion of State revenues to that Fund.  However, the statute does not require more than 1 percent of the adjusted revenue estimate to be transferred in any given year.  The Department’s letters of September 8 and September 22, 2011, note that the State’s revenues in SFY 2010 exceeded total State appropriations by $330,470,541.  According to data presented by the State, Iowa was required by statute to make an appropriation to the Cash Reserve Fund from SFY 2010 funds.  In that year, one percent of the adjusted revenue estimate was approximately $58.6 million, $271.9 million less than the realized surplus in that fiscal year—an amount well in excess of the State’s shortfall in support for financial aid for students attending private institutions of higher education.  Furthermore, data from the State indicate that Iowa actually appropriated $287.4 million to the Cash Reserve Fund, leaving approximately $43 million in excess revenues that were not otherwise appropriated.  Therefore, we have determined that no adjustment to our analysis is justified because of the Cash Reserve Fund requirements.
We have thoroughly reviewed the information provided in your letters and have determined that there is no basis to change our decision to deny Iowa’s request for a waiver of the maintenance of effort requirements in section 137(a) of the HEA.  In SFY 2010, Iowa experienced a 0.69 percent increase in State revenues from the prior five year average and General Fund revenues exceeded appropriations substantially, even when accounting for the State’s Cash Reserve Fund requirements.  Therefore, the Department is unable to determine that the State faced an exceptional or uncontrollable circumstance in SFY 2010 that prevented it from maintaining State financial support for private institutions of higher education and will not change its decision to deny the State’s waiver request.

Since Iowa has not demonstrated an exceptional or uncontrollable circumstance in SFY 2010 that prevented it from maintaining its required level of support under section 137(a) of the HEA and has not received a waiver of those requirements, the State will not receive its Federal fiscal year (FFY) 2011 award under the College Access Challenge Grant (CACG) Program unless, in accordance with section 137(d) of the HEA, the State makes significant efforts to correct the violation.  
Because the State has included $35,544,094 in SFSF expenditures in its calculation of State support for public institutions of higher education, Iowa must only make available an additional $3,589,640 in support for financial aid for students attending private institutions of higher education to receive its FFY 2011 award under the CACG Program.  As outlined in the Department’s September 22, 2011, letter, if the State submits an assurance, signed by the Governor, by March 30, 2012, of its intent to provide this additional financial support, the Department will continue to hold the State’s FFY 2011 funding under the CACG Program until September 30, 2012.  The State will be permitted to draw down these funds when it provides evidence that additional support has been provided.  If no assurance is received from the State by March 30, 2012, the Department will de-obligate FFY 2011 CACG funds, and the State may reapply for CACG funding in FFY 2012.

If you have questions regarding this information, you may contact Dr. Debra Saunders-White, Deputy Assistant Secretary for Higher Education Programs, at 202-219-7027 or debra.saunders-white@ed.gov. 
Sincerely,







/s/






Eduardo M. Ochoa

