
 
 

 

 
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

 

September 29, 2014 

Sam Sutton 
President 
Teach NYS 
150 Broadway, Suite 901 
New York, NY  10038 
 
David Rubel 
Consultant 
Teach NYS and Sephardic Community Federation 
215 17th Street 
Brooklyn, NY  11215 
 
Dear Mr. Sutton and Mr. Rubel, 
 
Thank you for contacting the Office of Non-Public Education (ONPE) in the U.S. Department of 
Education (Department) asking whether special education and related services for children with 
disabilities enrolled by their parents in private schools could be delivered using inclusion models 
that you describe in your letter.  ONPE has referred your inquiry to the Office of Special 
Education Programs (OSEP), the office in the Department responsible for administering the 
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), for a response.   
 
OSEP recognizes and supports the importance of inclusive educational practices, as you do.  
Indeed, research has demonstrated that students with disabilities do better when they are given 
the opportunity to be educated and interact in extracurricular and nonacademic settings with their 
nondisabled peers.  Therefore, as a general matter, we believe that in meeting IDEA’s equitable 
services requirements, it is important for local educational agencies (LEAs) where private, 
including religious, elementary and secondary schools are located, to ensure that services 
provided to parentally-placed private school children with disabilities include opportunities for 
their meaningful participation in the general curriculum and promote student growth.  That said, 
we cannot endorse any particular instructional model, such as the collaborative teaching models 
you outlined in your letter, because determinations regarding particular instructional models are 
matters that rest with State and local officials.  Further, with regard to equitable services, under 
IDEA, the consultation process is the vehicle for determining the types and amounts of services, 
including the manner in which those services are provided.  This process and the other IDEA 
requirements that govern the provision of equitable services to parentally-placed private school 
children with disabilities are described below.  
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Assuming that a parentally-placed private school child is an eligible child with a disability, as 
defined in 34 CFR §300.8, and that such child has been designated to receive services under the 
equitable services provisions of the IDEA, a services plan must be developed for the child.  The 
services plan must include the specific special education and related services to be provided to 
the child in light of the services that the LEA has determined, through the consultation process, it 
will make available to its parentally-placed private school children with disabilities.  Further, a 
services plan, must, to the extent appropriate, reflect the IEP content requirements in 34 CFR 
§300.320.  Under 34 CFR §300.320(a)(4)-(5), the IEP must address the extent to which a child 
with a disability will participate and be educated with children with and without disabilities in 
the general education curriculum and in extracurricular and other nonacademic activities.   
 
As you know, under 34 CFR §300.134, the LEA where the private school is located, or if 
appropriate, the State educational agency (SEA), must consult with private school 
representatives and representatives of parents of parentally-placed private school children with 
disabilities during the design and development  of special education and related services.  The 
consultation process is very important because discussions between public school and private 
school representatives and parents must address, among other matters:  how parentally-placed 
private school children with disabilities identified through the child find process can 
meaningfully participate in special education and related services; how, where, and by whom 
special education and related services will be provided; and the types of services to be provided, 
including direct services and alternate service delivery mechanisms.  34 CFR §300.134(d)(1).  
The LEA where the private school is located must make the final decisions with respect to the 
services provided to eligible parentally-placed private school children with disabilities.  34 CFR 
§300.137(b)(2).  In addition, the special education and related services provided must be secular, 
neutral, and nonideological.  34 CFR §300.138(c)(2).    
 
In addition, equitable services for parentally-placed private school children with disabilities may 
be provided on the premises of private, including religious, schools, to the extent consistent with 
law.  34 CFR §300.139(a).  The Department generally believes that, unless there is a compelling 
rationale for these services to be provided off-site, LEAs should provide services on-site, at the 
child’s private school, so as not to unduly disrupt the child’s educational experience.  See 
Question F-1, Questions and Answers on Serving Children with Disabilities Placed By Their 
Parents in Private Schools (April 2011).   
 
It is our understanding that you would like to present the six collaborative teaching models 
described in your letter to public school officials for possible use in connection with the 
provision of equitable services to parentally-placed private school children with disabilities 
under IDEA.  You believe the first three models presented in your letter may be consistent with 
the IDEA regulations, and the latter three were designed for children with disabilities, but also 
may indirectly benefit the general needs of students enrolled in the private school.  We assume 
you are suggesting that you believe that these models would confer what we refer to as an 
“incidental benefit” on the private school children not receiving equitable services under the 
IDEA.  See generally 34 CFR §300.208 (permissive use of IDEA funds).  It is important to note 
that in providing or arranging for the provision of equitable services, an LEA may not use IDEA 
Part B funds to finance the existing level of instruction in a private school or to otherwise benefit 
the private school.  Rather, the LEA must use IDEA Part B funds to meet the special education 
and related services needs of parentally-placed private school children with disabilities, and not 
to meet the needs of the private school or the general needs of the students enrolled in the private 
school.  34 CFR §300.141.  Therefore, LEAs should use reasonable measures in assessing 
whether Federal funds are being used to benefit private schools.  See 64 Fed. Reg. 12406, 12605 

http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C1%2C
http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C1%2C


Page 3 – Mr. Sam Sutton and Mr. David Rubel 
 
(Mar. 12, 1999).1  The Department has previously advised that 34 CFR §300.141 would not 
prohibit other children in the private school from deriving a benefit that is incidental to the 
provision of the Federally-funded special education and related services to those parentally-
placed private school children with disabilities designated to receive services under IDEA.  For 
example, if consultation services are provided to a private school teacher as a means of providing 
special education and related services to a particular parentally-placed private school student 
with a disability and that teacher uses the acquired skills in providing education to other children, 
whatever benefit those other children receive is incidental to the provision of special education 
and related services and is not prohibited by 34 CFR §300.141.  64 Fed. Reg. 12605.   
 
As noted previously, we cannot endorse any particular instructional model, and therefore express 
no view as to whether any of the collaborative teaching models described in your letter could be 
implemented in a manner that would confer only an incidental benefit on the other children in the 
private school.  Rather, we believe a careful analysis of the particular facts and circumstances 
would need to be undertaken in making such a determination, and therefore suggest that you 
explore this matter with State and local officials through the consultation process described 
above.   
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented.   
 
We hope this information is helpful to you as you continue to work with the local public school 
districts and the State of New York to support the effective implementation of equitable services 
under IDEA for eligible children with disabilities enrolled by their parents in private schools.  
Should you have additional questions or require further clarification, please contact Dwight 
Thomas, Office of Special Education Programs at 202-245-6238,or Pamela Allen, Office of 
Non-Public Education at 202-205-9012, directly. 
 

Sincerely, 
 

      /s/ Melody Musgrove 
 

Melody Musgrove, Ed.D. 
Director 
Office of Special Education Programs 

 
  

1 This clarification was provided in a response to a public comment in the Analysis of Comments and Changes to the 
Department’s March 12, 1999 final Part B regulations.  See Assistance to States for the Education of Children with 
Disabilities and the Early Intervention Program for Infants and Toddlers with Disabilities, Final Rule, 64 Fed. Reg. 
12406, 12605 (Mar. 12, 1999). 

                                                 


