
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

May 9, 2016 

Martha Goodman 
Coordinator 
Maryland Special Needs Advocacy Project 
The Louise D. and Morton J. Macks Center  

for Jewish Education 
5708 Park Heights Avenue 
Baltimore, Maryland 21215-3930 

Dear Ms. Goodman: 

This letter responds to your August 3, 2015 correspondence to Dr. Melody Musgrove, former 
Director, Office of Special Education Programs (OSEP), within the Office of Special Education 
and Rehabilitative Services, at the U.S. Department of Education. In your letter you ask if there 
is a “Federal barrier” to the development of an individualized education program (IEP) for an 
eligible child whose parent is contemplating whether to choose special education and related 
services under Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA or Act) or 
continue to receive IDEA Part C services when a State has opted to make Part C early 
intervention services available to children aged three and older consistent with 34 CFR 
§303.211. We regret the delay in responding. 

The IDEA Part C regulation at 34 CFR §303.211 allows each State to develop and implement a 
policy under which parents of children who are receiving early intervention services and who are 
eligible to receive services under section 619 of Part B of the Act can choose for these children 
to continue receiving early intervention services under Part C of the Act. If a State chooses to 
adopt such a policy, it must specify how long early intervention services will be available to 
these children, which could be until the beginning of the school year following the child’s third, 
fourth, or fifth birthdays, but no later than the age at which the child enters, or is eligible under 
State law to enter, kindergarten or elementary school in the State. 34 CFR §§303.211(a)(2) and 
(a)(3). 

If a State offers Part C services beyond the age of three it must provide certain information to 
assist parents in understanding the differences between those services and services provided 
under Part B. This notice must initially be provided at the transition conference held at least 90 
days before the child’s third birthday, and include an explanation of: (1) the rights of the parents 
to elect to receive services under Part C or under Part B; and (2) the differences between the 
types of services and the locations at which the services are provided under Part C and Part B, 
the procedural safeguards that apply, and possible costs (including costs or fees charged to 
families), if any, to parents of children eligible under Part C. 34 CFR §§303.209(f)(2), 
303.211(b)(1). After providing the parents with that notice, the lead agency must obtain informed 
consent from the parent of any child with a disability for the continuation of early intervention 
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services for that child. 34 CFR §§303.7 and 303.211(b)(5). Consent must be obtained before the 
child reaches three years of age, where practicable. 34 CFR §303.211(b)(5). OSEP has noted that 
the “annual notice will help to ensure that parents of a child eligible for services under 303.211 
understand that they have the right to choose between early intervention services under part C of 
the Act and preschool services under part B of the Act and that they are fully informed of the 
differences between these two options.” See Early Intervention Program for Infants and Toddlers 
with Disabilities, Final Regulations, Analysis of Comments and Changes, 76 FR 60140, 60179 
(September 28, 2011). 

Children whose parents elect to continue to receive Part C services beyond age three must have 
an individualized family service plan developed that includes an educational component that 
promotes school readiness and incorporates pre-literacy, language, and numeracy skills 
consistent with the requirements in 34 CFR §303.344(d)(4). 34 CFR 303.211(b)(2). For those 
children, the parents must be provided the notice described above each year, and retain the right, 
at any time, to opt-out of early intervention services and, instead, to obtain a free appropriate 
public education under Part B of the Act for their child. 34 CFR 303.211(b)(1), 303.211(b)(3). 

There is nothing in the IDEA or its implementing regulations that addresses whether an IEP must 
be developed before a parent chooses Part C early intervention services or chooses Part B 
services for their child beyond the age of three. Therefore, a public agency is neither required to 
develop, nor prohibited from developing, an IEP in this situation. If the public agency chooses to 
develop an IEP for the parent’s consideration, it must ensure that it complies with the IDEA 
requirements in 34 CFR §§300.320-300.324, including the requirements related to IEP content, 
IEP team participants, and parent participation.  

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the Department 
of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Lisa Pagano at 202-245-7413 
or by email at Lisa.Pagano@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Ruth E. Ryder 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 
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