
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

January 18, 2017 

Lisa Pugh 
Public Policy Director 
Wisconsin Disability Policy Partnership 
Disability Rights Wisconsin 
131 W. Wilson Street, Suite 700 
Madison, Wisconsin  53703 

Dear Ms. Pugh: 

This letter responds to your July 14, 2016 correspondence to Ruth Ryder, Acting Director for the 
Office of Special Education Programs (OSEP), U.S. Department of Education (Department). In 
that letter you requested guidance regarding the content of the progress reports required under 34 
CFR §300.320(a)(3)(i)-(ii), and how progress reports can and should address a transition-aged 
child’s progress on appropriate measurable postsecondary goals. OSEP’s responses to your 
questions are provided below. We regret the delay in responding. 

Question: Should the reporting required in 34 CFR §300.320(a)(3) include the annual transition 
goals in 34 CFR §300.320(b)(1)? 

Response: Each child’s individualized education program (IEP) must include a statement of 
measurable annual goals, including academic and functional goals that are designed to meet the 
child’s needs that result from the child’s disability to enable the child to be involved in and make 
progress in the general education curriculum, and to meet each of the child’s other educational 
needs that result from the child’s disability. 34 CFR §300.320(a)(2). Each child’s IEP must also 
include a description of how the child’s progress toward meeting the annual goals described in 34 
CFR §300.320(a)(2) will be measured, and when periodic reports on the progress the child is 
making toward meeting the annual goals (such as through the use of quarterly or other periodic 
reports, concurrent with the issuance of report cards) will be provided. 

Beginning not later than the first IEP to be in effect when the child turns 16, or younger if 
determined appropriate by the IEP Team, the IEP must include appropriate measurable 
postsecondary goals based upon age appropriate transition assessments related to training, 
education, employment, and where appropriate, independent living skills. Further, the IEP must 
include transition services, including courses of study, needed to assist the child in reaching these 
goals. Such transition services must relate to a type of instruction, related service, community 
experience, development of employment and other post-school adult living objectives (and, if 
appropriate, acquisition of daily living skills), and provision of a functional vocational 
evaluation. 34 CFR §300.43. 
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With respect to your specific question, we note that 34 CFR §300.320(a)(3) limits the periodic 
progress reporting requirement in 34 CFR §300.320(a)(3) to the student’s progress on the annual 
IEP goals described in 34 CFR §300.320(a)(2), which are the student’s academic and functional 
goals, and does not specifically identify “postsecondary goals” as an area for which a public 
agency must report student progress. However, we assume that there would be a relationship 
between the academic and functional goals of a transition-aged student and that student’s 
postsecondary goals, and that it would be necessary for a public agency to report on a student’s 
progress in meeting postsecondary goals when reporting on the transition-aged student’s 
progress in meeting related academic and functional goals. Therefore, OSEP believes that 
periodic progress reporting for transition-aged students would need to address the child’s 
progress in meeting postsecondary goals. 

Question: Should the periodic report on the progress a child is making toward his or her annual 
goals indicate the provision of required transition services as part of progress monitoring, 
specifically for postsecondary goals? 

Response: The Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) periodic progress reporting 
requirement in 34 CFR §300.320(a)(3) is limited to the child’s progress in meeting annual IEP 
goals. In monitoring a student’s progress, the reporting requirement does not mandate periodic 
progress reporting on the provision of required transition services or any other required services 
included in a child’s IEP. In the Analysis of Comments and Changes that accompanies the 
August 14, 2006 Final Part B regulations, the Department noted that the specific times that 
progress reports are provided to parents and the specific manner and format in which a child’s 
progress toward meeting the annual goals is reported is best left to State and local officials to 
determine. 71 Fed. Reg. 46540, 46664 (Aug. 14, 2006). Thus, State educational agencies and 
their local educational agencies have discretion to determine the specific content of the periodic 
progress reports provided to parents of children with disabilities, and in reporting progress on 
annual goals, could choose to include information about the specific transition services that were 
provided to a transition-aged student during the time subject to the periodic report. 

Question: How should “periodic progress reporting” continue after a child has reached 
age 18? 

Response: The requirement to provide periodic reports of a child with a disability’s progress 
toward meeting the annual goals in his or her IEP continues beyond age 18, assuming that the 
child has not graduated from high school with a regular high school diploma, continues to be 
eligible for special education and related services, and has not exceeded the age of eligibility for 
a free appropriate public education under State law. Beginning at least one year before a child 
reaches the age of majority, the child’s IEP must include a statement that the child has been 
informed of his or her rights under Part B of the IDEA, if any, that will transfer to the child on 
reaching the age of majority, consistent with 34 CFR §300.520. See 34 CFR §300.320(c). If 
parental rights transfer to a student who has reached the age of majority consistent with 34 CFR 
§300.520, the periodic progress report would be provided to the student. States could also choose 
to provide these progress reports to both the student and his or her parents concurrently. With 
respect to reporting the progress of children with disabilities who have reached the age of 18, 
please refer to your State regulations regarding age of majority. 



Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the Department 
of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Lisa Pagano at 202-245-7413 
or by email at Lisa.Pagano@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Ruth E. Ryder 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 
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