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Dear Ms. Pardus: 

This letter is in response to your April 5, 2013 and July 30, 2013 electronic mail (email) 

correspondence to the Office of Special Education and Rehabilitative Services, U.S. Department 

of Education (Department). Your questions were forwarded to the Office of Special Education 

Programs (OSEP) for a response. In your email, you asked a series of questions regarding the 

revised parental consent and new written notification requirements in the Part B of the 

Individuals with Disabilities Education Act (IDEA or Part B) regulations regarding children with 

disabilities who are covered by public benefits or insurance, which were published in the Federal 

Register on February 14, 2013 at 78 FR 10525. Answers to your questions are provided below. 

Question 1: May the Written Notification and Parental Consent Form be presented to the parent 

at the same time, for instance included in the same mailing, or handed out together at an 

individualized education program (IEP) Team meeting? 

OSEP’s Response: Yes. Under 34 CFR §300.154(d)(2)(iv), prior to accessing a child’s or parent’s 

public benefits or insurance for the first time, the public agency, after providing notification to 

the child’s parents consistent with §300.154(d)(2)(v), must obtain written consent from the 

parent, consistent with 34 CFR §300.154(d)(2)(iv)(A)-(B). There is nothing in Part B that would 

prevent a public agency from providing the written notification to the child’s parents at the same 

time that parental consent is requested, because parental consent cannot be obtained without 

providing the parents the written notification. Therefore, so long as the parents receive the 

appropriate written notification before the public agency requests written consent prior to 

accessing a child’s or parent’s public benefits or insurance for the first time, there is nothing in 

the Part B regulations that would preclude a public agency from providing the parents the written 

notification and consent form at the same time. As you suggest in your question, this could occur 

through mailing the written notification form and the consent form together or providing the 

parent with the two forms at the same IEP Team meeting. 

Question 2: Pertaining to the following quote from the Federal Register: 

“There are a number of ways in which the public agency may provide the written 

notification to parents. The annual written notification may be mailed to the parents, 

provided at an IEP Team meeting if it occurs prior to the first time a public agency 
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accesses a child’s or parent’s public benefits or insurance, or provided through other 

means determined by the public agency, so long as all of the written notification 

requirements in these final regulations are met, including the requirement in 

§300.154(d)(2)(v) that the public agency provide written notification before obtaining 

parental consent under new §300.154(d)(2)(iv).” 78 FR 10525, 10530 (Feb. 14, 2013). 

May a school district post the written notification to the school district’s Web site, in lieu of 

mailing or providing the written notification at an IEP meeting? 

OSEP’s Response: No. Under 34 CFR §300.154(d)(2)(v), public agencies must provide parents 

written notification of their rights and protections prior to accessing a child’s or parent’s public 

benefits or insurance for the first time and annually thereafter. While States and their public 

agencies have flexibility in the manner in which they provide this notification to the child’s 

parents, a public agency would not meet its obligation under 34 CFR §300.154(d)(2)(v) by 

directing a parent to its Web site instead of providing the parents a printed copy of the 

notification. If a parent declines the offered printed copy of the notification and indicates a clear 

preference to obtain the notification from the agency’s Web site, it would be reasonable for the 

public agency to document that it offered the parents a printed copy of the written notification, 

but that the parents declined the copy and instead opted to obtain the notification from the public 

agency’s Web site. 

Question 3: Pertaining to the following quotes from the Federa1 Register: 

“As a practical matter, however, eligibility for Medicaid may not necessarily coincide 

with annual IEP Team meetings…Further, nothing in these regulations would prevent 

public agencies from providing the notification described in final §300.154(d)(2)(v) to all 

parents of children with disabilities, regardless of whether the public agency is seeking to 

access the child’s or parent’s public benefits or insurance.” 78 FR at 10530. 

May a school district likewise provide the parental consent form described in final 34 CFR 

§300.154(d)(2)(iv) to all parents of children with disabilities, regardless of whether the public 

agency is seeking to access the child’s or parent’s public benefits or insurance? 

OSEP’s Response: No. The parental consent form may not be provided to all parents of children 

with disabilities, regardless of whether the public agency is seeking to access the child’s or 

parent’s public benefits or insurance to pay for required special education and related services. 

The notification requirement described in the quote above is separate and distinct from the 

parental consent requirement. The parental consent requirement in 34 CFR §300.154(d)(2)(iv) is 

only applicable to a parent of a child with a disability who is enrolled in a public benefits or 

insurance program and from whom a public agency seeks to access that parent’s or child’s public 

benefits or insurance to pay for the child’s required special education and related services for the 

first time or in the future. The parental consent requirement ensures that the consent from the 

parent is meaningful, and that the parent understands that, by consenting, the parent is enabling 

the public agency to access his or her, or the child’s, public benefits or insurance. Conversely, a 

public agency may not request consent from all parents of children with disabilities, because the 

consent requirement is not applicable to parents of children with disabilities who are not yet 

enrolled in a public benefits or insurance program. 
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Question 4: If a parent, who previously refused to provide consent for the public agency to bill 

Medicaid, subsequently signs the consent form, can the school only bill for services delivered as 

of the date that the consent is signed, or does the consent override the previous denial, and thus 

the school may bill for services delivered prior to the date that the consent-to-bill was signed? 

OSEP’s Response: Public agencies may only bill a child’s or parent’s public benefits or insurance 

program for the cost of special education and related services delivered as of the date that the 

parent signs the consent form. The consent from the parent required under 34 CFR 

§300.154(d)(2)(iv) is prospective (for disclosure of personally identifiable information to a 

public benefits or insurance program for future billing purposes), and not retroactive. Therefore, 

if a parent does not provide written consent until April of a school year, the public agency may 

not bill the child’s or parent’s public benefits or insurance program for services provided prior to 

April. In the situation you pose, we understand that a parent previously refused to consent and 

later provided their consent for the public agency to access public benefits or insurance to pay for 

special education and related services. In the written notification described in §300.154(d)(2)(v), 

the public agency must include a statement that the parent’s withdrawal of consent or refusal to 

provide consent under 34 CFR part 99 and §300.622 to disclose personally identifiable 

information to the State agency responsible for the administration of the public benefits or 

insurance program for billing purposes does not relieve the public agency of its responsibility to 

ensure that all required special education and related services are provided at no cost to the 

parents. 34 CFR §300.154(d)(2)(v)(D). 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 

informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 

Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Laura Duos at 202-245-7324 

or by email at Laura.Duos@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Melody Musgrove, Ed.D. 

Director  

Office of Special Education Programs 
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