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Dear Ms. Nathan: 

This letter responds to your correspondence to the U.S. Department of Education (Department), 
Office of Special Education Programs (OSEP). In that letter, you asked OSEP to provide 
clarification on a series of questions regarding the protections for children not yet determined 
eligible for special education and related services under the Individuals with Disabilities 
Education Act (IDEA). Each of your questions is answered separately below in this response. 
We regret the delay in responding. 

We note that section 607(d) of IDEA prohibits the Secretary from issuing policy letters or other 
statements that establish a rule that is required for compliance with, and eligibility under, IDEA 
without following the rulemaking requirements of section 553 of the Administrative Procedure 
Act. Therefore, based on the requirements of IDEA section 607(e), this response is provided as 
informal guidance and is not legally binding. This response represents an interpretation by the 
Department of the requirements of IDEA in the context of the specific facts presented, and does 
not establish a policy or rule that would apply in all circumstances. 

Question 1: Once it has been established that a child is a child who the local educational agency 
(LEA) is deemed to know is a child with a disability; can the LEA postpone the manifestation 
determination meeting until after the completion of the initial evaluation or the initial 
individualized education program (IEP) Team meeting? Must the evaluation, in these cases, be 
expedited? 

Response: Under 20 U.S.C. § 1415(k)(5)(B), 34 C.F.R. § 300.534(b), a school is deemed to have 
knowledge that a student has a disability when –  

(i) the parent of the child has expressed concern in writing to supervisory or 
administrative personnel of the appropriate educational agency, or a teacher of the 
child, that the child is in need of special education and related services; 

(ii) the parent of the child requested an evaluation of the child pursuant to section 
1414(a)(1)(B) of this title; or 

(iii) the teacher of the child, or other personnel of the LEA, has expressed specific 
concerns about a pattern of behavior demonstrated by the child directly to the 
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director of special education of such agency or to other supervisory personnel of the 
agency.1 

If a child engages in behavior that violates a code of student conduct prior to a determination of 
his or her eligibility for special education and related services and the public agency is deemed to 
have knowledge of the child’s disability, the child may assert the disciplinary protections under 
IDEA, including the manifestation determination review (MDR) provisions under 20 U.S.C. § 
1415(k)(1)(E) and 34 C.F.R. § 300.530(e) even if the child has not been found eligible for 
special education and related services. Thus, within 10 school days of any decision to change the 
placement of a child with a disability because of a violation of a code of student conduct, the 
LEA, the parent, and relevant members of the child’s IEP team (as determined by the parent and 
the LEA) must conduct an MDR. This provision does not include an exception to allow 
additional time to complete an evaluation prior to conducting the MDR. 

While an LEA may choose or find it necessary to expedite evaluations in these circumstances, 
under IDEA expedited evaluations are only required in situations where the LEA is not deemed 
to have knowledge that the child may have a disability and a request is made for an evaluation of 
a child during the time period in which the child is subjected to disciplinary measures under 34 
C.F.R. § 300.530. See 20 U.S.C. § 1415(k)(5)(D). 

Question 2: If the LEA cannot postpone the MDR pending completion of the initial evaluation, 
how should the LEA conduct the MDR, given the fact that: 1) the LEA may have little to no 
information about the student’s disability; and 2) the purpose of the MDR is to determine 
whether the behavior is the result of the student’s disability? 

Response: Under 20 U.S.C. § 1415(k)(1)(E)(i) and 34 C.F.R. §300.530(e)(1)(ii), when 
conducting the MDR, the LEA, the parent, and relevant members of the IEP Team (as 
determined by the parent and the LEA), must review all relevant information in the child’s file, 
including any teacher observations and any relevant information provided by the parents, to 
determine if the conduct in question was caused by, or had a direct and substantial relationship 
to, the child’s disability.2 We appreciate that the LEA would not have the IEP to use in its 
assessment of whether the behavior was a manifestation of the child’s disability in these 
situations. See 20 U.S.C. § 1415(k)(1)(E)(i)(II). Nevertheless, it would still be possible for the 
LEA to convene a group of knowledgeable persons, as determined by the parent and the LEA, 
who would be able to conduct the MDR even before the LEA has made its eligibility 
determination, if the LEA cannot conduct the evaluation before the MDR. The group would 

                                                 
1 Under 20 U.S.C. § 1415(k)(5)(C), the LEA is considered not to have knowledge that a child is a child with a 
disability if the parent has not allowed the evaluation of the child under Part B of the IDEA, the parent has refused 
services, or if the child is evaluated and determined not to be a child with a disability under Part B of the IDEA. In 
these instances, the child would be subject to the same disciplinary measures applicable to children without 
disabilities. 
2 Because the LEA has not yet developed an IEP for the child, the LEA would be unable to determine whether the 
child’s conduct was the direct result of the LEA’s failure to implement the child’s IEP. See 20 U.S.C. § 
1415(k)(1)(E)(i)(II) and 34 C.F.R.§ 300.534(e)(1)(ii).  
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likely consider the information that served as the LEA’s basis of knowledge that the child may 
be a child with a disability under IDEA, such as concerns expressed by a parent, a teacher or 
other LEA personnel about a pattern of behavior demonstrated by the child. Based upon its 
review and consideration of the available information, the group would determine whether the 
conduct in question was caused by, or had a direct and substantial relationship to the child’s 
suspected disability. There is nothing in IDEA that would prevent the LEA from conducting the 
MDR in connection with its evaluation and eligibility determination, so long as the MDR is 
conducted within 10 school days of the decision to change the student’s placement due to a 
violation of a student code of conduct. 

Question 3: Does posting the Procedural Safeguards notice on the LEA’s web site and providing 
a link in the suspension notice letters constitute sufficient notice of a parent’s rights to assert the 
due process protections? 

Response: Under 20 U.S.C. § 1415(k)(1)(H) and 34 C.F.R. § 300.530(h), on the date on which 
the decision is made to make a removal that constitutes a change of placement of a child with a 
disability because of a violation of a code of student conduct, the LEA must notify the parents of 
that decision, and of all procedural safeguards accorded under Part B of IDEA. This is 
accomplished by providing the parents a copy of the procedural safeguards notice described in 
20 U.S.C. § 1415(d) and 34 C.F.R. § 300.504(a). 34 C.F.R. § 300.504(a)(3). Although IDEA 
permits an LEA to post a copy of the procedural safeguards notice on its web site, the public 
agency would not meet its obligation to provide a parent the notice of procedural safeguards by 
simply directing a parent to the web site. Rather, a public agency must still offer parents a 
printed copy of the procedural safeguards notice. If, however, a parent declines the offered 
printed copy of the notice and indicates a clear preference to obtain the notice electronically on 
his or her own from the agency’s web site, it would be reasonable for the public agency to 
document that it offered a printed copy of the notice and that the parent declined.  

Posting the procedural safeguards notice on a public agency’s web site is clearly optional and for 
the convenience of the public and does not replace the distribution requirements in IDEA. See 
Assistance to States for the Education of Children with Disabilities and Preschool Grants for 
Children With Disabilities; Final Rule 71 FR 46540, 46693 (August 14, 2006) available at: 
https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2006-08-14/pdf/06-6656.pdf. 

Please note that by copy of this letter, we are notifying Michael Scheinkman of this information. 
Mr. Scheinkman also wrote to this Office requesting guidance on the same issues raised in your 
correspondence related to the conduct of MDRs for children in asserting the protections under 20 
U.S.C. § 1415(k)(5). In addition, by copy of this letter we are notifying the New York State 
Education Department of the information in this letter for their follow up on your inquiry and our 
response. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Lisa Pagano of my staff at 
202-245-7413 or by email at Lisa.Pagano@ed.gov. 

 

https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2006-08-14/pdf/06-6656.pdf
mailto:Lisa.Pagano@ed.gov
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Sincerely, 

/s/ 

Laurie VanderPloeg 
Director 
Office of Special Education Programs 

 
cc: Michael Scheinkman 
 Davis Polk & Wardwell, LLP 

 Christopher Suriano 
 State Director of Special Education 


