
 
 

 

 
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE 
SERVICES 

August 5, 2013 

 
Diana Bowman, Director 
National Center for Homeless Education 
SERVE Center at UNCG 
5900 Summit Avenue, #201 
Browns Summit, NC 27214 
 
Dear Ms. Bowman: 
 
This letter is in response to your questions to the Office of Special Education and Rehabilitative 
Services (OSERS), U.S. Department of Education (Department) regarding children with 
disabilities who are homeless.  In your discussions with Laura Duos, a member of OSERS staff, 
you asked questions regarding a child’s school of origin and the transportation of children who 
are homeless.  Answers to your questions are included below. 
  
Question 1:  Are Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) funds or McKinney-Vento 
funds used to transport students with disabilities to their school of origin?   
 
Answer:  Depending on the circumstances, both McKinney-Vento Act and IDEA Part B funds 
can be used to transport homeless children with disabilities to their school of origin.  
Transportation is defined as a related service under 34 CFR §300.34(a) of the IDEA regulations 
and, under 34 CFR §300.34(c)(16), could include travel to and from school and between schools.  
A child’s individualized education program (IEP) Team is responsible for determining if 
transportation is required to assist a child with a disability to benefit from special education, and 
how the transportation services should be provided.  If a child’s IEP Team determines that a 
child requires transportation as a related service, then IDEA funds can be used to provide 
transportation to the child.  Transportation for a child with a disability who is homeless may 
include transportation to the child’s school of origin if attending the school of origin is 
determined to be in the child’s best interest.  34 CFR §300.34(c)(16) and 42 U.S.C. 
11432(g)(1)(J)(iii).  If a child with a disability who is homeless does not require transportation as 
a related service, IDEA funds may not be used to provide transportation to the child’s school of 
origin.  However, McKinney-Vento funds may be used to transport the child to the school of 
origin.  42 U.S.C. 11432(g)(1)(J)(iii).  
 
Question 2:  Under what circumstances may a homeless child without a disability ride a "special 
education" school bus to their school of origin?  
 
Answer:  Generally, IDEA Part B funds must be used only to pay the excess costs of providing 
special education and related services to children with disabilities.  34 CFR §300.202(a)(2) and 
20 U.S.C. 1413(a)(2)(A)(i).  Under the permissive use of funds provisions in IDEA section 
613(a)(4)(A)(i) and 34 CFR §300.208(a)(1), IDEA Part B funds may be used for “the costs of 
special education and related services . . . provided in a regular class or other education-related 
setting to a child with a disability in accordance with the IEP of the child, even if one or more 
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nondisabled children benefit from these services.”  It is permissible to use IDEA funds in cases 
such as this, where an “incidental benefit” is provided to nondisabled children as a result of 
special education and related services provided under IDEA to children with disabilities.  There 
could be situations where, although buses are purchased for the express purpose of transporting 
students with disabilities, those buses are not full.  Buses should not be purchased with IDEA 
funds with the expectation that the buses will be used, in whole or in part, to transport children 
without disabilities.  For example, if a school district purchases more buses or larger buses than 
are necessary to provide transportation to all students with disabilities within their district 
requiring such transportation, with the purpose of using those buses (or extra seats resulting from 
those buses) to provide transportation to children without disabilities, it would constitute an 
improper expenditure of IDEA funds on children without disabilities. 
 
Under circumstances in which buses are purchased exclusively to transport children with 
disabilities but are not full and are able to pick up nondisabled homeless children along the usual 
bus routes, and no additional IDEA funds would need to be expended to transport those 
nondisabled children, buses purchased with IDEA funds may be used to transport nondisabled 
homeless children under the permissive use of funds provisions because the use of IDEA Part B 
funds in this situation would confer an incidental benefit on the nondisabled homeless children. 
Whether LEAs could rely on this provision in other situations would depend on the specific facts 
involved.  We would suggest that if LEAs are seeking to rely on the permissive use of funds 
provisions in IDEA and 34 CFR §300.208(a)(1) to transport disabled and nondisabled homeless 
children in a vehicle purchased with Part B funds to transport children with disabilities, they 
would need to consult with officials of their State Department of Education to confirm whether 
the particular use of Part B funds would be permissible and whether the benefit conferred on the 
nondisabled children could be considered an incidental benefit.   
 
OSEP also notes that the IDEA does not require LEAs to transport children with disabilities in 
separate vehicles isolated from their peers.  In fact, many children with disabilities can receive 
the same transportation provided to nondisabled children, consistent with the least restrictive 
environment requirements in 34 CFR §§300.114 through 300.120.  For more information, see 
Questions and Answers on Serving Children with Disabilities Eligible for Transportation, which 
is posted on the Department’s Web site at: 
http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C12%2C   
 
Question 3:  If a child with a disability who is homeless is allowed to attend his or her school of 
origin, rather than a school in the LEA where the child is located, is there a change in placement 
or a change in the least restrictive environment (LRE) for the child with a disability?  
 
Answer:  The McKinney-Vento Act defines “school of origin” as the school the child or youth 
attended when permanently housed or the school in which the child or youth was last enrolled.  
42 U.S.C. 11432(g)(3)(G).  If a child becomes homeless, LEAs must, depending on what is in 
the best interest of the child, either continue the child’s education in the school of origin or enroll 
the child in any public school that non-homeless students who live in the attendance area where 
the child is actually living are eligible to attend.  In determining the best interest, LEAs must, to 
the extent feasible, keep children in the school of origin, unless it is against the wishes of the 
parent or guardian.  42 U.S.C. 11432(g)(3)(B)(i).     

http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C12%2C
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Under the IDEA, placement decisions for all children with disabilities, including homeless 
children with disabilities, must be made annually, on an individual basis, in accordance with 
their IEPs by a group of knowledgeable persons, including the child’s parents.  Further, each 
child with a disability is educated in the school the child would attend if not disabled unless the 
child's IEP requires some other arrangement.  34 CFR §300.116(b)-(c).  Historically, the 
Department has referred to ‘placement’ as points along the continuum of placement options 
available for a child with a disability (i.e., regular class, special school or separate school) and 
“location'' as the physical surrounding, such as the classroom, in which a child with a disability 
receives special education and related services.  Analysis of Comments and Changes to the final 
Part B regulations, 71 FR 46540, 46588 (Aug. 14, 2006).  In the case of a child with a disability 
who is homeless, providing the set of services included in the child’s IEP in the school of origin 
does not necessarily mean a change in placement has occurred.  If the child’s services are 
essentially the same and are being provided in a setting that is the same option on the continuum 
and the level of interaction with nondisabled peers is the same, then the change in location of 
services to the school of origin would not constitute a change in placement under IDEA.  These 
determinations are fact-specific and would need to be made on a case-by-case basis.  
 
Question 4:  Some state regulations require the LEA of residence to be responsible for the child’s 
free appropriate public education (FAPE).  If a homeless child moves to a shelter in a new school 
district but attends the school of origin in the previous school district, how does the new LEA of 
residence ensure FAPE is provided? 
 
Answer:  Under IDEA, one public agency generally is responsible for ensuring the provision of a 
free appropriate public education (FAPE) to children with disabilities in its jurisdiction.  While 
most States allocate responsibility for providing FAPE based on the district in which the child’s 
parents reside, States have discretion in determining which LEA or school district is responsible 
for providing FAPE to children with disabilities who are homeless.  If State regulations require 
the LEA of residence to be responsible for FAPE, that LEA is responsible for obtaining parental 
consent, conducting evaluations and reevaluations, and determining eligibility in accordance 
with 34 CFR §§300.300 through 300.311, developing and implementing the child’s IEP in 
accordance with 34 CFR §§300.320 through 300.324, ensuring placement in accordance with the 
LRE provisions in 34 CFR §§300.114 through 300.117, and affording eligible children and their 
parents the procedural safeguards and due process rights, including the discipline procedures in 
34 CFR §§300.500 through 300.536.  Because the child is attending a school in another district 
the school districts must coordinate with one another to ensure the child receives FAPE.  Section 
300.323(g) of the IDEA regulations requires school districts to promptly exchange relevant 
records when a child changes school districts.  Relevant records include existing evaluation data, 
consistent with 34 CFR §300.305.  Coordinating assessments and exchanging relevant records 
promptly is critical to providing FAPE, and we encourage school districts to be as proactive as 
possible in providing and securing this information.   
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented.   
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If you have any further questions, please do not hesitate to contact Laura Duos at 202-245-7324 
or by email at Laura.Duos@ed.gov. 
      
       Sincerely, 
 

        
Melody Musgrove, Ed.D. 
Director 
Office of Special Education Programs 

 

 
 


