
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

December 27, 2016 

John Copenhaver 
Executive Director 
Technical Assistance for Excellence in Special Education 
1780 N Research Parkway, Suite 112 
Logan, Utah 84341 

Dear Mr. Copenhaver: 

This letter responds to your May 13, 2016 electronic mail (email) correspondence to Ms. Lisa 
Pagano in the Office of Special Education Programs (OSEP). In that email, you ask if the parent 
of a child with a disability may serve on the State Advisory Panel (SAP) if he or she resides in 
another State. You also asked whether the State would be responsible for paying for the parent’s 
transportation costs if he or she served on the SAP. 

Under the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), the State must establish and 
maintain an advisory panel for the purpose of providing policy guidance with respect to special 
education and related services for children with disabilities in the State. 34 CFR §300.167. Under 
34 CFR §300.168(a), membership of the advisory panel must consist of members appointed by 
the Governor, or any other official authorized under law to make such appointments, to include 
parents of children with disabilities (ages birth through 26). The IDEA and its implementing 
regulations do not address whether a parent must reside in the State in which they serve on a 
SAP. Thus, the State where the child resides could choose to appoint the child’s parent to its 
SAP, even if the child’s parent resides in another State. 

Your second question asks if the State is obligated to reimburse travel costs for such a parent to 
attend meetings of the SAP. Consistent with 34 CFR §300.704, the State educational agency 
(SEA) may use part of its IDEA Part B grant to fund State-level activities which could include 
reimbursement for the travel costs of SAP members. The SAP travel expenditures must meet the 
test of being allowable (necessary), reasonable, and allocable to the grant as required by the 
Office of Management and Budget (OMB) Uniform Guidance.1 

We recognize that SEAs may use conferencing technology resources to facilitate the 
participation of SAP members who, for a variety of reasons, may be unable to attend meetings 
in-person. It is important to note that in these situations, the SEA should implement measures to 
ensure members participating remotely have an opportunity to participate in the meeting and to 
comment on any matters before the SAP. 

1 These requirements are discussed in 2 CFR §200, Subpart E – Cost Principles. The OMB Uniform Guidance may 
be accessed at: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?tpl=/ecfrbrowse/Title02/2cfr200_main_02.tpl. 
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Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation of the IDEA by the 
U.S. Department of Education in the context of the specific facts presented. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Ken Kienas of my staff at 
202-245-7621, or by email at Ken.Kienas@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Ruth E. Ryder 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 


