
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

December 27, 2016 

Ellen M. Chambers, MBA 
141 River Road 
Pepperell, MA  01463 

Dear Ms. Chambers: 

This letter responds to your January 18, 2016 correspondence to Ms. Ruth Ryder, Acting 
Director for the Office of Special Education Programs, U.S. Department of Education 
(Department). In that letter, you ask for clarification regarding the obligation of local educational 
agencies (LEAs) to provide transportation services to children with disabilities who have been 
placed in private schools by their parents to and from LEA-recommended special education 
services. Specifically, you ask whether LEAs are required to provide transportation services to 
parentally-placed private school children to locations outside the LEA’s geographic boundaries, 
including across State lines. 

Under the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), each LEA must locate, identify, 
and evaluate all children with disabilities who are enrolled by their parents in private, including 
religious, elementary schools and secondary schools located in the school district served by the 
LEA. 34 CFR §300.131(a). In addition, each LEA must consult, in a timely and meaningful way, 
with appropriate representatives of parentally-placed private school children with disabilities, 
regarding the amount of IDEA Part B funds that must be expended for services for this 
population of children, on the number of parentally-placed private school children with 
disabilities, the needs of those children, and their location. 34 CFR §300.134. Through this 
consultation process, decisions are made about how, where, and by whom special education and 
related services will be provided to parentally-placed private school children with disabilities.  
34 CFR §300.134(d). Those decisions include the types of services to be provided, and how and 
when those decisions will be made. 34 CFR §300.134(d).1  

Each LEA must give appropriate representatives of parentally-placed private school children 
with disabilities a genuine opportunity to express their views regarding each matter that is the 
subject of the consultation process. However, the LEA makes the final decision about which 
eligible children will receive services, the services to be provided to eligible parentally-placed 

1 The Massachusetts regulations cited in your letter require the provision of special education services to children 
with disabilities placed in private schools by their parents. Under IDEA, parentally-placed private school children 
with disabilities do not have an individual right to receive some or all of the special education and related services 
they would receive if enrolled in a public school. 34 CFR §300.137(a). IDEA requires LEAs to provide equitable 
services to children with disabilities placed in private schools by their parents, but not necessarily the same special 
education and related services that a child attending public school would receive. Therefore, this response will 
address only the IDEA requirement related to the provision of equitable services to parentally-placed private school 
children with disabilities.  
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private school children with disabilities, and where the services will be provided. 34 CFR 
§300.137(b). See also Question D-1, Questions and Answers on Serving Children with 
Disabilities Placed by Their Parents in Private Schools, Revised April 2011 (Q&A) available at:  
http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C1%2C. 

If transportation is necessary for a parentally-placed private school child with a disability to 
benefit from or participate in the services provided under the IDEA private school provisions, an 
LEA must provide the child transportation from the child’s school or the child’s home to a site 
other than the private school; and from the service site to the private school, or to the child’s 
home, depending on the timing of the services. While IDEA does not restrict the provision of 
transportation to locations within an LEA or within a State, nothing in IDEA requires LEAs to 
provide transportation from the home of a parentally-placed private school child with a disability 
to the private school. 34 CFR §300.139(b). Services offered to parentally-placed private school 
children with disabilities may be provided on the premises of the child’s private school, 
including a religious school, to the extent consistent with law, or at another location. 34 CFR 
§300.139(a).  

The Department believes, in the interests of the child, LEAs should provide services on site at 
the child’s private school so as not to unduly interrupt the child’s educational experience, unless 
there is a compelling reason for these services to be provided off-site. See Assistance to States 
for the Education of Children with Disabilities and Preschool Grants for Children with 
Disabilities, Final Rule, 71 Fed. Reg. 46540, 46596 (Aug. 14, 2006) available at: 
https://www.gpo.gov/fdsys/granule/FR-2006-08-14/06-6656. If services are provided at a site 
separate from the child’s private school, transportation may be necessary to get the child to and 
from the separate site. Failure to provide transportation could effectively deny the child an 
opportunity to benefit from the services that the LEA has determined through consultation to 
offer its parentally-placed private school children with disabilities. LEAs should work in 
consultation with representatives of private school children to ensure that services are provided 
at sites, including on the premises of the child’s private school, so that LEAs do not incur 
significant transportation costs. 71 Fed. Reg. 46540, 46596-46597. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the Department 
of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Ken Kienas of my staff at 
202-245-7621 or by email at Ken.Kienas@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Ruth E. Ryder 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 
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