
 
 

 

 
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

 
September 5, 2013 
 
Vicky McKinney, Director 
Parent Training and Information Program 
PAVE 
Partnerships for Action, Voices for the Empowerment 
6316 S. 12th Street 
Tacoma, WA 98465-1900 
 
Dear Ms. McKinney: 
 
This letter is in response to your June 17, 2013 electronic mail (email) correspondence to me 
regarding the new parental consent and written notification requirements in the Part B of the 
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) regulations published on February 14, 2013.  
In your email, you ask if the use of a parent or child’s public insurance or benefits by the school 
district will affect the use by the family outside the school.  You stated that when you ask school 
districts and the State agency that administers Medicaid this question, you receive different 
answers; and therefore, have requested guidance from the Office of Special Education Programs 
on this issue.  
  
Under the new regulations, a public agency must provide written notification, consistent with 34 
CFR §300.503(c), to the child’s parents prior to accessing a child’s or parent’s public benefits or 
insurance for the first time, and annually thereafter.  34 CFR §300.154(d)(2)(v).  The notification 
must include, among other things, the “no cost” provisions in 34 CFR §300.154(d)(2)(i)-(iii).  
These “no cost” requirements are not new and were in place during the previous regulations.  
They include:  1) The school district may not require parents to sign up for, or enroll in, a public 
benefits or insurance program in order for their child to receive a free appropriate public 
education.  This means that the school district may not make enrollment in a public benefits or 
insurance program a condition of providing a child the services it is required to provide under 
IDEA at no charge to the parent or child;  2) The school district may not require the parent to pay 
an out-of-pocket expense, such as the payment of a deductible or co-pay amount for filing a 
claim for services that the school district is otherwise required to provide the child without 
charge.  For example, if a child’s individualized education program includes speech and 
language therapy and the parent’s insurance requires a $25 co-pay or deductible payment for a 
session, the parent could not be charged the $25.  The school district would need to pay the cost 
of the co-pay or deductible in order to bill the parent’s or child’s public benefits or insurance 
program for the particular service; and  3) The school district may not use the child’s parent’s 
public benefits or insurance if using those benefits or insurance would: 

 
a. Decrease the available lifetime coverage or any other insured benefit, such as a 

decrease in the plan’s allowable number of physical therapy sessions available to 
the child or a decrease in the plan’s allowable number of sessions for mental 
health services; 
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b. Cause the parent to pay for services that would otherwise be covered by the  

public benefits or insurance program because the child also requires those 
services outside of the time the child is in school; 

 
c. Increase the premium or lead to the cancelation of the public benefits or 

insurance; or 
 

d. Cause the parent or child to risk the loss of their eligibility for home and 
community-based waivers that are based on total health-related expenditures. 

 
A school district must ensure all of these “no cost” provisions are met if it intends to use a 
parent’s or child’s public benefits or insurance to pay for services under Part B.  If, for example, 
the school district’s use of public benefits or insurance to pay for speech and language therapy 
will limit the amount of speech and language therapy a child may receive outside of school, the 
school district may not use the parent’s or child’s public benefits or insurance to pay for that 
service.  It is the the school district’s responsibility to make this determination and ensure it is in 
compliance with all of the “no cost” provisions in 34 CFR §300.154(d) (2)(i)-(iii) before it 
provides the written notification to the parent and requests consent from the parent to use their 
public benefits or insurance.   
 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented.   
 
If you have any further questions, please do not hesitate to contact Laura Duos at 202-245-7324 
or by email at Laura.Duos@ed.gov. 
      
       Sincerely, 
 

        
       Melody Musgrove, Ed.D. 
       Director 
       Office of Special Education Programs 
 
 
 


