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Carol Hokenson, Supervisor
Division of Program Finance
Minncsota Department of Education
1500 Highway 36 West

Roseville, MN 55113-4266

Dear Ms. Hokenson:

This is in response to your letter to Perry Williams of the Office of Special Education Programs
(OSEP) 1n the U.S. Department of Education (Department), Office of Special Education and
Rchabilitative Services, dated June 19, 2008 and the follow-up tclephone conversation you had
with Dr. Williams and Dr. Dcborah Morrow on July 17, 2008. I apologize for the delay in our
response.

You have raiscd several questions regarding the rciationship between cooperatives (co-ops) and
member districts in Minnesota as it relates to the allocation of funds under Part B of the
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). Under IDEA, the Statc cducational agency
(SEA) is responsible for ensuring that a free appropriate public education (FAPE) is provided to
all eligible children with disabtlities. As part of its general supervisory responsibility, the SEA,
through its Jaws, regulations, and policies, establishes which public agencies shall have the legal
and (iscal responsibility to serve children with disabilities. In your Jetter, you indicatc that the
Minnesota Department of Education (MDE) allocates funds under Part B of IDEA to two
entities; (1) special education co-ops, made up of member school districts, that meet the
definition of an educational service agency (ESA) under 34 CFR §300.12 and a local educational
agency (LEA) under 34 CFR §300.28(b)(1); and (2) individual LEAs that do not participaic in a
special education co-op (non-participating LEAs). [n tum, the co-ops may “subgrant” Part B
funds under the IDEA to some or all of their member school districts which, you indicate, mcet
the definition of LEA under 34 CFR §300.28, or a non-participating LEA may “subgrant” Part B
funds to a co-op for certain services.

[DEA and its implementing regulations require cach State to ailocate any Part B funds that the
State does not reserve for State-Jevel activities to LEAs in the State that have established their
eligibility under section 613 of the Act, for use in accordance with Part B of the Act. 34 CFR
§8§300.705(a) and 300.815. An LEA is defined as a public board of education or other public
authority legally constituted within a State for either administrative control or dircction of, or to
perform a service function for, public elementary or secondary schools in a city, county,
towniship, school district, or other political subdivision of a State, or for a combination of school
districts or counties that are recognized in a State as an administrative agency for its public
clementary schools or secondary schools. The term includes an educational service agency
(ESA) as defined in 34 CFR §300.12. 34 CFR §300.28. The State must allocate Part B funds to
cligible LEAs (which in Minnesota may be co-ops or nonparticipating LEAS) in accordance with
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a formula that consists of a base payment (3.¢., the amount the LEA rcccived in a prior year), a
population payment, and a poverty payment. 34 CFR §§300.705(b) and 300.816. You askcd the
following two questions in your letter:

1. Is Minnesota’s practicc of cooperatives subgranting section 611 and 619 funds to member
ang participating districts consistent with the requirements of [IDEA?

OSEP’s Response: No. Under the Education Department General Administrative Regulations
(EDGAR), at 34 §80.3, a grant is defined as an award of financial assistance in the form of
money, or propcrty in lien of money, by the Federal govermment to an eligible grantee. Grantee
15 defined as the government to which a grant 1s awarded and which is accountable for the usc of
the funds provided. A subgrant is defined as an award of financial assistance in the form of
money, or property in licu of money, made under a grant by a grantee to an eligible subgrantee.
A subgrantee is defined as the government or to other legal entity to which a subgrant is awarded
and which is accountable to the grantee for the use of the funds provided.

The MDE, as the grantee receiving a Part B grant from the Federal government, may subgrant
Part B funds to cntities that meet the definition of LEA in 34 CFR §300.28; in Minnesota, either
a co-op or a non-participating LEA. Under IDEA, the subgrantee is responsible for providing
FAPE to children with disabilities within its junisdiction and cnsuring that Part B funds arc
expended in accordance with the applicable provisions of IDEA. 34 CFR §§300.200 through
300.213. Aswe indicated in the Letter to Fisher, a Supervisor in the Special Education section
of MDE, dated March 19, 1992, and which you reference in your letter, the co-op, as a wholc, is
responsible for meeting the IDEA requirements, including maintcnance of fiscal effort and
supplement/non-supplant requirements. Under 34 CFR §300.224(b), if an ESA 1s required by
State law to carry out programs under Part B of the Act, the joint responsibilities given to LEAs
under Part B of the Act do not apply to the administration and disbursement of any payments
received by that ESA; and must be carmed out only by that ESA. Nothing in either the IDEA or
EDGAR allows a subgrantee (an entity receiving funds from the grantee (MDE)) to further
subgrant funds to other entities, including member or participating districts of a co-op. However,
a co-op may choose to use Part B funds that it receives to pay for special education and related
services provided by member or participating districts to children with disabilities within the
jurisdiction of the co-op, provided those funds are used in a manner consistent with the
requiremnents of Part B, EDGAR, and the cost principles in Office of Management and Budget
(OMB) Circular A-87. A co-op may provide Part B funds to member or participating districts to
provide those services through contracts or other contractual arrangements that are permissible
under State law.

2. May an LEA subgrant to another LEA (example: a single district subgranting to a co-op)?

OSEP’s RESPONSE: No. See our response to question onc above. An LEA may not subgrant
to another LEA. Therefore, a single district cannot make a subgrant to a special education co-op.
However, a single district may choose to use Part B funds that it receives to pay for special
education and related services provided by a co-op to children with disabilitics within the single
district’s jurisdiction, provided those funds are used in a manner consistent with the requirements
of Part B, EDGAR, and the cost principles in OMB Circular A-87. A single district may provide
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Part B funds to a co-op to provide those services through contracts or other contractual
arrangements that are permissible under State law.

During the follow-up telcphone conversation with Dr. Williams and Dr. Morrow, you asked two
additional questions:

3. Co-ops reccive subgrants, as LEAs, bascd on the formulaic allocations of their member
district LEAs. If they flow these funds through to the member LEAs, can the co-op board
{made up of member LEAs) determine how that money is distributed or must they distribute
the funds to the member LEAs in accordance with the IDEA formula (1.e., based on a base
amount, population and poverty)?

OSEP’s RESPONSE: A co-op board can dctermine how Part B funds will be used to ensure
[FAPE is provided to all children with disabilities within its jurisdiction. If a co-op chooses to
distribute Part B funds to its member districts in order for services to be provided, a co-cp board
can determine how those funds are distributed. A co-op 1s not required to distributc Part B funds
to its member districts in accordance with the IDEA formula (1.€., based on a base amount,
population, and poverty). Part B funds provided to member districts by co-ops cannot be
provided through “subgrants” under the IDEA or under EDGAR. A co-op can provide Part B
funds to tts member districts through a contract or other contractual relationship permissible
under State law.

4. Depending on the allowable subgrantee relationships addressed in the questions submitted in
the letter, how would indirect costs be properly assigned (by whom and to whom)?

OSEP’s RESPONSE: A subgrantee is entitled to claim indirect costs based on its approved
restricted indirect cost rate. Under 34 CFR §76.561(b), each SEA, on thc basis of a plan
approved by the Secretary, appraves an indirect cost rate for each LEA that requests 1t to do so.
Therefore, in Minnesota, either 2 co-op or a non-participating LEA that receives a subgrant may
claim indirect costs based on an indjrect cost rate approved by the SEA.

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response 1s provided as
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S,
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented.

We hope this information 1s helpful to you. If you have further questions, please contact Dr.
Perry Williams at 202-245-7575 or Dr. Deborah Morrow at 202-245-7456.

Sincerely,

Patricia J. Gug
Acting Director
Office of Special Education

Programs
cc: Ms. Barbara Troolip



