
@ UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

JUL 25 

Mr. David P. Osterhout, LCSW, BCD 
733 East Route #70 
Elmwood Business Park, Suite #303 
Marlton, New Jersey 08053 

Dear Mr. Osterhout: 

This is in response to your letter dated April 27, 2000 to Assistant Secretary Judith E. 
Heumann, in which you seek clarification of the requirements in Part B of the Individuals 
with Disabilities Education Act (Part B) for conducting a manifestation determination 
review for children with disabilities in disciplinary situations. An explanation of the 
relevant requirements of Part B follows. 

The U.S. Supreme Court decision in the case of Honig v. Doe, 108 S.Ct. 592 (1988) 
established that a student with a disability could not be unilaterally removed from school 
for more than ten school days for misconduct that arose from the student's disability. 
The Individuals with Disabilities Education Act Amendments of 1997 (IDEA '97) 
included specific provisions in law requiring a manifestation determination review before 
a school district could implement a disciplinary removal that constituted a change of 
placement and defining how to determine whether behavior is a manifestation of a child's 
disability. 20 U.S.C. §1415(k)(4); see also 34 CFR §300.523. 

Your inquiry takes issue with the requirement that a manifestation determination review 
is triggered only by removals from the current placement that would constitute a change 
in placement in the disciplinary context. A manifestation determination review must be 
conducted if an action is contemplated involving a removal by school personnel to an 
appropriate interim alternative educational setting of a child who commits offenses 
involving weapons or drugs, or if a school district asks a hearing officer to remove a child 
from the current placement who is substantially likely to injure self or others if 
maintained in the current placement. 34 CFR §300.523(a). Thus, a manifestation 
determination review would not he required under Part B when a student engages in 
behavior that violates a rule or code of conduct of the LEA applicable to all students, 
unless the LEA is contemplating a removal that would constitute a change of placement 
in the disciplinary context. 20 U.S.C. §1415(k)(4) and 34 CFR §300.523(a). 
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Section 300.519 of the Part B regulations defines "change of placernent for disciplinary 
removals" as a "removal for more than 10 consecutive school days" or "a series of 
removals that constitute a pattern because they cumulate to more than 10 school days in a 
school year, and because of factors such as the length of each removal, the total amount 
of time the child is removed, and the proximity of the removals to one another." 34 CFR 
§300.519(a)-(b). 

Although a manifestation determination review would not appear to be required in the 
situation prompting your inquiry, we would like to point out that IDEA '97 also contains 
a number of provisions that require school officials to take proactive measures to address 
the needs of students with behavioral issues. If a child's behavior impedes his or her 
learning or that of others, the individualized education program (IEP) team must consider 
if appropriate, strategies, including positive behavioral interventions, strategies, and 
supports to address the behavior. 20 U.S.C. §1414(d)(3)(B)(i) and 34 CFR 
§300.346(a)(2)(i). If the IEP team determines that such interventions or services are 
needed, the IEP team must include a statement to that effect in the student's IEP, and the 
interventions or services must be provided to the student. 34 CFR §300.346(c); see also 
Preamble to the final Part B regulations, 64 Fed. Reg. 12406, 12415 (Mar. 12, 1999). 

In addition, in disciplinary situations, the final regulations also provide that either before 
or not later than 10 business days after either first removing the child for more than 10 
school days in a school year or commencing a removal that constitutes a change of 
placement under §300.519, the LEA must convene an IEP meeting to develop an 
assessment plan if the LEA did not conduct a functional behavioral assessment and 
implement a behavioral intervention plan for the'child before the removal that resulted in 
disciplinary action occurred. If the child already has a behavioral intervention plan the 
IEP team must review the plan and its implementation, and modify the plan and its 
implementation, if necessary, to address the behavior. 34 CFR §300.520('o)(1)-(2). 

It also is important to note that the obligation to conduct a functional behavioral 
assessment or to review an existing behavioral intervention plan is not linked only to 
situations that constitute a change of placement. This is because it is essential for LEAs 
to take appropriate steps to address behavior that interferes with the learning of the 
student with a disability or that of others, regardless of whether the behavior could result 
in a change of placement. See Analysis of Comments and Changes, Attachment 1 to the 
Final Part B regulations, 64 Fed. Reg. at 12618 (Mar. 12, 1999). 

In the specific situation you describe in your inquiry, we believe that an evaluation or 
reevaluation of  the child consistent with 34 CFR §§300.532-300.536 should produce 
information that would enable the LEA to ascertain the behavioral aspects of the child's 
disability so that the childs IEP team will have the information it needs to consider and 
develop strategies, including positive behavioral interventions, strategies and supports to 
address that behavior. 34 CFR §§300.347 (a)(2)(i);(c). In addition, as the need arises, 
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proper use of  functional behavioral assessment and implementation of appropriate 
behavioral interventions and strategies could identify the potential link between the 
student's misbehavior and the student's disability and could curb the student's 
misbehavior in future situations. 

We hope that you find this explanation helpful. If we can be of further assistance, please 
contact Dr. JoLeta Reynolds of the Office of Special Education Programs at (202) 205- 
5507. 

Sincerely, 

Kenneth R. Warlick 
Director 
Office of Special Education Programs 

cc: Ms. Barbara Gantwerk 
New Jersey Department of Education 
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