
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

Terry Hartle 
Senior Vice President 
Government Relations and Public Affairs 
American Council on Education 
One Dupont Circle, NW 
Washington, D.C. 20036 

Dear Mr. Hartle: 

July 30, 2019 

THE DEPUTY SECRETARY 

Thank you for your letter of July 12 in response to my letter of July 3 regarding foreign 
gift and contract reporting. 

First, section 117 of the Higher Education Act (HEA) requires the disclosure of certain 
gifts from and contracts with foreign sources, among other things. Specifically, "[w]henever any 
institution ... receives a gift from or enters into a contract with a foreign source, the value of 
which is $250,000 or more, considered alone or in combination with all other gifts from or 
contracts with that foreign source . . . the institution shall file a disclosure report with the 
Secretary." Sec. 117(a) of HEA (20 U.S.C. § 101 lf(a)). Disclosure is also required for restricted 
or conditional gifts or contracts from a foreign source. Sec. 117(c) ofHEA (20 U.S.C. § 101 lf(c)). 

The statute clearly puts institutions of higher education on notice of their duty to report. 
An institution's reporting must include gifts from, or contracts entered into, with any campus or 
affiliated association, foundation, or entity that operates substantially for the benefit or support of, 
or under the auspices of, any institution covered by this statute. Specifically, this includes all 
aligned associations, foundations, or other entities whose purpose is to assist, aid, or support any 
institution covered by section 117. 

Second, your assertion that "the Department plans to enforce vague, incomplete, confusing, 
and obsolete guidance" is incorrect. The Department is enforcing the plain text and ordinary 
meaning of section 117 (20 U.S.C. § 101 lf). This is law, not guidance. Contrary to your assertion, 
this is not "rule by letter." It is rule by law. This is an appropriate and necessary exercise of the 
Department's statutory responsibilities as mandated by Congress. 

Third, the statute does not require negotiated rulemaking. It requires enforcement. 

Finally, as noted in my earlier letter of July 3, if an institution fails to report a contract or 
gift within the appropriate reporting period, it should report it via the E-App as soon as possible. 
If an institution identifies an error regarding a contract or gift already reported, it should contact 
the respective School Participation Division1 to have the error corrected. 

1 See https:/lwww2. ed.gov/offices/OSF AP/services/casemanagement. html. 
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Thank you again for your interest in these matters. With respect to any future 
correspondence or communications on gift and contract disclosures, please consider Reed 
Rubinstein, Acting General Counsel of the Department, your key point of contact, 202-401-6000. 

Sincerely, 

--,i:~ 
Mitchell M. Zais, Ph.D. 


