
 

 
 
 
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF MANAGEMENT 

       November 22, 2013 
 
Ms. Dawna McIntyre 
Associate Counsel 
Office of the General Counsel 
University of Massachusetts 
225 Franklin Street 
Boston, Massachusetts 02110 
 
Dear Ms. McIntyre: 
 
This is to respond to your May 23, 2013, inquiry in which you requested guidance as to how an 
educational institution can meet its obligations under the Family Educational Rights and Privacy 
Act (FERPA) without a written agreement when it discloses education records to a State 
longitudinal data system.  In particular, your question was in the context of a Maryland law that 
requires your institution, the University of Massachusetts (University), and other online 
institutions that provide distance learning to Maryland students and that are required to register 
under § 11–202.2 of the Annotated Code of Maryland to send personally identifiable information 
(PII) from education records to the Maryland Longitudinal Data System (MLDS).  
 
Please note this office administers FERPA and provides technical assistance to ensure 
compliance with FERPA and its implementing regulations (20 U.S.C. § 1232g and 34 CFR § 99 
respectively).  This office typically does not interpret state law, though sometimes we must do so 
to administer FERPA, e.g., to determine whether a State law conflicts with FERPA.  In this 
matter, this office takes no position on what Maryland law requires, the legality of the relevant 
Maryland laws, or what if any duty is imposed by the laws on educational institutions, such as 
the University.   
 
This office has discussed your inquiry with Counsel to the Maryland Higher Education 
Commission (Commission), who also works as an Assistant Attorney General in the State of 
Maryland’s Office of the Attorney General (Office of the Attorney General), and relies on her 
representations concerning the requirements of Maryland State law.  Consequently, based upon 
the information that both of you have provided to us, this office provides guidance on what the 
University must do in order to meet its obligations under FERPA before disclosing personally 
identifiable information (PII) from students’ education records to the MLDS.  
 
As indicated above, this office contacted the Counsel to the Commission in order to obtain 
information about the Maryland laws and practices regarding disclosure requirements for the 
MLDS.  In letters and phone conversations, the Counsel to the Commission explained the 
following: 
 

“[T]he Commission has a role with respect to higher education that is similar to the 
Maryland State Department of Education’s role with respect to K-12 education.  Its role 
is broader in that the Commission must approve all institutions – for-profit, non-profit, 
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private, public, in-state and out-of-state – that operate in the State with the exception of 
those institutions authorized by the Maryland General Assembly or those religious 
institution that are exempt from the certificate of approval process.  Education Article 
(ED) §§ 11-202, 11-202.1.  The Commission reviews all programs offered in Maryland, 
ED §§ 11-206, 11-206.1, and as of July 1, 2012, it must register every 100% online 
institution that has Maryland students.  ED § 11-202.2.” 
 

Counsel to the Commission also explained that Maryland statute and regulations provide the 
authority for the Commission to collect data, including individual student record information, for 
the purposes of (i) planning, (ii) evaluation of education programs, and (iii) instructional 
improvement from institutions that must be registered or authorized to operate in Maryland.  
Moreover, as of July 1, 2012, Maryland has a statute that requires online institutions that provide 
distance learning to Maryland students and that are required to register under § 11–202.2 of the 
Annotated Code of Maryland to submit education records (and specifically student–level 
enrollment data, degree data, and financial aid data) to the Maryland Longitudinal Data System 
Center (Center), the entity in charge of operating the MLDS.  ED § 24-707(c).  The Commission 
further explained that the Center is an authorized representative of the Commission under 
Maryland law.  ED § 24-703(e).  The Center uses the MLDS and the education records it has 
compiled “to improve the State’s education system and guide decisionmaking by State and local 
governments, educational agencies, institutions, teachers and other educational professionals.”  
ED § 24-703(f)(4). 
 
In response to your inquiry it is important to note that postsecondary institutions subject to 
FERPA cannot have a policy or practice of permitting the disclosure of education records or PII 
contained therein without the written consent of eligible students or an applicable exception to 
the requirement of consent. 20 U.S.C. § 1232g(b)(1) and (b)(2); 34 CFR § 99.30(a).  One of the 
exceptions to the requirement of consent is the audit and evaluation exception.  Authorized 
representatives of State educational authorities “may have access to education records in 
connection with an audit or evaluation of Federal or State supported education programs, or for 
the enforcement of or compliance with Federal legal requirements that relate to those programs.” 
34 CFR § 99.35(a)(1). 
 
To ensure that the University meets its obligations under FERPA, the University must determine 
that under FERPA the Commission properly has designated the Center as its authorized 
representative through a written agreement before disclosing education records to the Center.  
Furthermore, the University must determine that the disclosure is in connection with an audit or 
evaluation of a Federal- or State -supported education program, or to enforce or to comply with 
Federal legal requirements that relate to those education programs. 
 
In order for an entity to be designated as an authorized representative, a State educational 
authority must designate the entity as such in a written agreement.  34 CFR § 99.35(a)(3)(i).   
The Commission is a State educational authority under FERPA.  This office has traditionally 
interpreted the term State educational authority to include State postsecondary commissions such 
as the Commission.  Therefore, the Commission has the ability to designate the Center as an 
authorized representative.  However, a statute stating that the Center is an authorized 
representative is insufficient.  The FERPA regulations require that a State educational authority 
designate its authorized representative through a written agreement.  34 CFR § 99.35(a)(3)(i).  
This regulatory requirement on what these written agreements must contain went into effect on 
January 3, 2012, except for those situations in which there was already a written agreement in 
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place on January 3, 2012, in which case the written agreement only would need to be revised to 
reflect the new regulatory requirements when the written agreement with the authorized 
representative was renewed or amended.  
 
The FERPA regulations require that the written agreement between the Commission and the 
Center contain several provisions.  Section 99.35(a)(3) specifically requires that the following 
provisions be included in written agreements under the audit or evaluation exception: 
 

1. Designate the individual or entity as an authorized representative.  
2. Specify the PII from education records to be disclosed.  
3. Specify that the purpose for which the PII from education records is being disclosed to 

the authorized representative is to carry out an audit or evaluation of Federal- or State-
supported education programs, or to enforce or to comply with Federal legal 
requirements that relate to those programs.  

4. Describe the activity with sufficient specificity to make clear that it falls within the audit 
or evaluation exception. 
 Require the authorized representative to destroy the PII from education records when the 
information is no longer needed for the purpose specified.  

5. Specify the time period in which the PII must be destroyed.  
6. Establish policies and procedures, consistent with FERPA and other Federal and State 

confidentiality and privacy provisions, to protect PII from education records from further 
disclosure (except back to the disclosing entity) and unauthorized use, including limiting 
use of PII from education records to only authorized representatives with legitimate 
interests in an audit, evaluation, or enforcement or compliance activity.  

This office has provided detailed guidance on the written agreement requirements related to the 
audit and evaluation exception which can be found here: 
http://www2.ed.gov/policy/gen/guid/fpco/pdf/reasonablemtd_agreement.pdf   
 
If the Commission has properly designated the Center as an authorized representative of the 
Commission, the University may disclose the requested student records to the Center under the 
audit and evaluation exception as long as the Center’s receipt of the records is in connection with 
an audit or evaluation of a Federal- or State-supported education program, or to enforce or to 
comply with Federal legal requirements that relate those education programs.  As specified in the 
FERPA regulations, 34 CFR § 99.3, the education program to be audited or evaluated must be 
principally engaged in the provision of education, including, but not limited to, early childhood 
education, elementary and secondary education, postsecondary education, special education, job 
training, career and technical education, and adult education, and any program that is 
administered by an educational agency or institution.  The written agreement between the Center 
and the Commission must meet the requirements of 34 CFR § 99.35(a)(3) as discussed above.  
 
No provision in FERPA requires the University to have a written agreement with the Center 
before disclosing the education records.  Additionally, the University is not required to have a 
written agreement with its own State educational authority.  Under the audit and evaluation 
exception to FERPA, a written agreement is required only between an authorized representative 
(other than an employee) and the State or local educational authority (or Federal agency headed 
by an official listed in 34 CFR § 99.31(a)(3)) that is designating the  authorized representative, 

http://www2.ed.gov/policy/gen/guid/fpco/pdf/reasonablemtd_agreement.pdf
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on its behalf, to conduct an audit or evaluation of a Federal- or State-supported education 
program or to enforce or to comply with Federal legal requirements that relate those education 
programs. 34 CFR § 99.35(a)(3)(i).  As such, the University may meet its obligations under 
FERPA in this situation without having a written agreement with any of the relevant parties.  
However, before disclosing education records to the Center, the University must determine that 
the Center and Commission have a written agreement that properly designates the Center as an 
authorized representative of the Commission.  The University must, either through the 
established written agreement or other means, also determine that its disclosure to the Center is 
in connection with an audit or evaluation of a Federal- or State-supported education program, or 
to enforce or to comply with Federal legal requirements that relate to those programs. 
 
I trust this information is responsive to your inquiry. Please do not hesitate to contact this office 
if you require further assistance in this regard.  
 

Sincerely, 
 
   /s/ 
 
Dale King 
Director 
Family Policy Compliance Office 
 
 

cc:  Catherine Shultz 
 Assistant Attorney General 
 Maryland Higher Education Commission 
 
 




