
 

U.S. Department of Education  
Office of Vocational and Adult Education 
Adult Basic and Literacy Education 
Division of Adult Education and Literacy 
 
  

 
Frequently Asked Questions on 

Adult Basic Education State Grant Administration 
 
 

1. Question: What does AEFLA say about supplanting state or local public funds?  
 
Answer: The Adult Education and Family Literacy Act (AEFLA) states that federal adult education funds 
must supplement and not supplant other state or local public funds expended for adult education and 
literacy activities.  (Section 241(a) of AEFLA) 
 
2. Question: How do we compute Maintenance of Effort (MOE)?  
 
Answer: AEFLA states that an eligible agency may receive federal adult education funds for any fiscal 
year if the state maintains its fiscal effort, comprised of both state and local expenditures for adult 
education.  To determine MOE, the law asks OVAE to compare the fiscal effort per student or the 
aggregate expenditures that each eligible agency makes for adult education in the second preceding fiscal 
year to those of the third preceding fiscal year.  Expenditures for adult education in the second preceding 
year must not be less than 90 percent of the fiscal effort per student or the aggregate expenditures in the 
third preceding fiscal year.  DAEL maintains and reviews the Financial Status Report (FSR) for each 
state’s prior non-federal share of outlays to ensure that it meets the requirements for maintenance of effort 
level expenditures.  This requirement is reviewed by DAEL, and information also is included in the OMB 
A-133 Compliance Supplement criteria reviewed by agency auditors.  (Section 241(b)(1)(A) of AEFLA) 
 
3. Question: What happens if a state cannot meet the required MOE level? 
 
Answer: There is a time delay before reductions in state and local spending are initiated, and the reduced 
year becomes the comparison year for maintenance of effort calculations discussed above.  A reduction in 
the level of state and local expenditures for adult education beyond the ten percent threshold triggers an 
automatic pro-rata reduction in the federal allocation to the state.  For example, if state and local spending 
for adult education were 85 percent of the comparison year’s level, the state allotment would be reduced 
by five percent - the difference between 90 and 85 percent.  For the following year, the required 
maintenance of effort returns to the level reported on the FSR for the prior fiscal year.  (Section 
241(b)(1)(B) of AEFLA) 
 
4. Question: What costs and contributions are acceptable to meet the state eligible agency matching 
requirements? 
 
Answer: States should be able to identify matching costs that meet program requirements for reporting 
and auditing purposes.  Examples of allowable matching or cost-sharing requirement criteria follow:  
 

• Allowable costs incurred by the grantee, subgrantee or a cost-type contractor under the 
assistance agreement; 

• The value of the third party in-kind contributions applicable to the period to which the 
cost sharing or matching requirements apply; 
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• Valuation of donated services provided to a grantee or subgrantee by individuals must be 

valued at rates consistent with those ordinarily paid for similar work in the grantee’s or 
subgrantee’s organization; 

• Employees of other organizations; and 
• Valuation of third party donated supplies and loaned equipment or space. 

 
Neither costs nor the values of third party in-kind contributions may count toward satisfying a cost-
sharing or matching requirement of a grant agreement if they have been or will be counted toward 
satisfying a cost-sharing or matching requirement of another federal grant agreement, federal procurement 
contract, or any other award of federal   funds.  Only allowable expenditures can be used to match.  For 
example, a state could not match with funds from gardening, cooking or automotive repair classes it 
offers to adults through community education programs.  (34 CFR Part 80.24) 

 
5. Question: What are the non-federal audit requirements for the eligible state or local 
subgrantees?  
 
Answer: Grantees and subgrantees are responsible for obtaining audits in accordance with the Single 
Audit Act Amendments of 1996 (31 U.S.C. 7501-7507) and revised OMB Circular A-133.  On July 28, 
2003, the new threshold requirement for states, local governments, and non-profit organizations was 
increased to $500,000 from $300,000 according to the recent amendments to OMB Circular No. A-133.  
Those audit requirements apply to a state and its subgrantees that expend $500,000 or more in federal   
awards in a fiscal year.  This provision is only one of many monitoring tools available to the agency.  
Grantee monitoring should occur throughout the year rather than relying solely on a once-a-year audit.  
Other monitoring tools include reviewing grantees’ financial and performance reports and performing site 
visits to review programmatic records and observe operations.  (OMB Circular A-133; 34 CFR Part 
80.26) 
 
6. Question: Can revisions be made to a state plan? 
 
Answer:  When changes in conditions or other factors require substantial revisions to an approved state 
plan, the eligible agency shall submit the revisions to the state plan to the Secretary.  Prior to submitting 
the revisions, the eligible agency must submit the state  plan and any revisions to the Governor for review 
and comment.  Copies of the Governor’s comments must be forwarded to OVAE.  Also, if the Governor 
has no comments, please notify us of that decision in writing.    
(Sections 224(c) and (d) of AEFLA) 
 
7. Question: Will states be penalized if they don’t meet their projected performance outcomes?  
Can these be renegotiated? 
 
Answer: States will not be penalized if they do not meet their projected performance outcomes.  
However, they will not be eligible for incentive grants (Section 503) because incentive grants go only to 
states that exceed the state adjusted levels of performance for WIA Title I, Title II, and vocational 
education (Public Law 88-210 as amended).  If unanticipated circumstances arise in a state resulting in a 
significant change in factors described in Section 212, the eligible agency may request an opportunity to 
renegotiate adjusted levels of performance.  (Section 212(b)(3)(A)(iv) of AEFLA) 
 
8. Question: What are the requirements concerning copyright provisions?  
 
Answer:  The federal awarding agency reserves a royalty-free, nonexclusive, and irrevocable license to 
reproduce, publish or otherwise use, and to authorize others to use, for federal government purposes the 
copyright in any work developed under a federal   grant, subgrant, or contract under a grant, or subgrant.  
(34 CFR Part 80.34) 
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9. Question: What can the awarding agency do if a grantee or subgrantee fails to comply with the 
terms of an award? 
 
Answer: If a grantee or subgrantee materially fails to comply with any term of an award, whether stated 
in a federal statute or regulation, an assurance, in a state plan or application, a notice of award or 
elsewhere, the awarding agency may temporarily withhold cash payments pending correction of the 
deficiency by the grantee or subgrantee.  The agency may take more severe enforcement action, or wholly 
or partly suspend, or terminate the current award for the grantee’s or subgrantee’s program. 
(34 CFR Part 80.43) 
 
10. Question: How long must grantees keep programmatic and fiscal records? 
 
Answer: Records must be retained for three years from the date the final Financial Status Report (FSR) is 
submitted.  When grant support is continued or renewed, the retention period for each funding period 
starts on the date the grantee or subgrantee submits to the awarding agency its single or last expenditure 
report for that period.  If any litigation, claim, negotiation, audit or other action involving the records has 
been started before the expiration of the three-year period, the records must be retained until completion 
of the action and resolution of all issues which arise from it, or until the end of the regular three-year 
period, whichever is later.   (34 CFR Part 80.42) 
 
11. Question: When are FSR’s required to be submitted? 
 
Answer:  There are two FSR’s required under AEFLA.  The Initial FSR for the first 15 months of the 
grant is due 90 days after the initial program year terminates (resulting in a December 31 deadline for 
submission).  The Final FSR for all expenditures including the final 12 month-period of the grant, is due 
90 days after the grant’s ending date (resulting in a December 31 deadline for submission).   This report 
will cover the entire 27 months allowed for obligation of federal adult education funds (for example, July 
1, 2007 through September 30, 2009). 
 
We review reports to ensure that: 
 

 Expenditures for local grants are not less than 82.5 percent of the state’s total AEFLA allotment; 
 Costs for corrections and other institutionalized populations do not exceed 10 percent of that 82.5 

percent; 
 State administrative expenses are not more than five percent of the state’s allotment or $65,000, 

whichever is greater;  
 State leadership activities do not exceed 12.5 percent of the state’s allotment; and 
 Maintenance of effort and matching requirements are met. (34 CFR Parts 76.720) 

 
12. Question: When are Annual Program Reports (NRS) and Financial Status Reports (FSR) 
required to be submitted? 
 
Answer:  Reports are required to be submitted to the Division of Adult Education and Literacy (DAEL) 
90 days after the close of the program year, or December 31. The required reports include Narrative, 
Statistical, Financial Status Reports (Initial and Final), and a separate FSR that breaks out EL/Civics.  
Key tables in the statistical report include Table 4 - Educational Gains and Attendance by Educational 
Functional Level, and Table 5 – Core Follow-up Outcome Achievement. (Measures and Methods for 
National Reporting System for Adult Education; 34 CFR Parts 76.720) 
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13. Question: What happens to funds that are not obligated during the first year of the grant?  
 
Answer:  If a state does not obligate all of its grant funds during the first fiscal year for which Congress 
appropriated the funds, it may obligate the funds during the carryover period of one additional year.  For 
example, for the grant year from July 1, 2007 to September 30, 2008, under the provisions of the Tydings 
Amendment, the period for obligation and expenditure of funds continues for the succeeding year ending 
on September 30, 2009.  This amendment applies both to the state agency and to the secondary recipient.  
The state agency has 27 months to obligate those funds and any carryover funds not obligated during that 
period must be returned to the federal   Government.  (34 CFR Part 76.709) 
 
14. Question: What annual certifications are required? 
 
Answer:  The annual combined certification form Certifications Regarding Lobbying; Debarment, 
Suspension, and Other Responsibility Matters; and Drug-Free Workplace Requirements (ED 80-0013) 
must be signed by your State Agency Head before your Program Year allocation can be released.  
Likewise, your State Agency Head must also sign a Three-Tiered Program Certifications and Assurances 
for AEFLA (Appendix A).  
Also made available to states are the following: 
 

 Certifications Regarding Debarment, Suspension, Ineligibility and Voluntary Exclusion – Lower-
Tier Covered Transactions (Form ED 80-0014).  This form is used by the Department’s lower-
tier recipients. Lower tier certification forms should be signed by local grant recipients and kept 
on file in your office.  

 Disclosure of Lobbying Activities (Standard Form LLL).  This form should be used only to report 
lobbying activities.  If you have lobbying activities to report, please mail the disclosure forms to 
this office:  

     (34 CFR Part 82 and 34 CFR Part 85) 
 
     Monitoring and Administration Team 
     OVAE/DAEL 
     U.S. Department of Education 
                                               400 Maryland Avenue, SW 
    Washington, DC 20202-7240 

 
15. Question: How do states manage the transfer of funds from the federal government and the 
amount of cash on hand for disbursement? 
 
Answer:  The transfer of funds from the federal government to the state agency is conducted through the 
Grants Administration and Payments System (GAPS).  Provisions for the drawdown of federal funds are 
provided in the Cash Management Improvement Act (CMIA) of 1990.  This Act minimizes the time 
between the transfer of funds to the states and the payout for program purposes.  Drawn funds must be 
expended within three business days after they are deposited in your bank account.  If this is not possible, 
the excess cash could be allocated to a different award or returned to the Department. 
 
States should be using a similar financial payment system with local providers to ensure funds are 
obligated within time limits.  Funds must be drawn down only to meet the grantee’s immediate cash 
needs for each individual grant.  Expenditure patterns should be included in program monitoring activities 
to ensure subgrantees do not have excessive amounts of cash on hand.  A grantee must liquidate all 
obligations incurred under the award not later than 90 days after the end of the program. (34 CFR Part 
80.23; OMB Circular A-110, Part 52) 
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16. Question: What is program income and how is it reported? 

 
Answer:  Program income is defined by EDGAR in 34 CFR 80.25 (b) as “gross income received by the 
grantee or subgrantee directly generated by a grant supported activity, or earned only as a result of the 
grant agreement during the grant period.”  Using special language in the annual grant award, OVAE has 
allowed states to use the “addition” option described in 34 CFR 80.25 (g)(2) so that funds so earned may 
be added to the grant and “used for the purposes and under the conditions of the grant agreement.”  Under 
this language, local providers charging fees must use the program income generated by federal adult 
education funds for allowable costs to the federal adult education program, expanding available resources 
for adult education, workplace literacy, English language acquisition and adult secondary education.  
OVAE’s language in the grant award requires fees established by states or local programs to be necessary 
and reasonable and not impose a barrier to the participation of disadvantaged persons that the program 
was designed to serve.  You should be aware that 34 CFR 76.534 prohibits state or local programs from 
counting “tuition and fees collected from students toward meeting matching, cost-sharing or maintenance 
of effort requirements of a program.”   

 
17. Are Workforce Investment Boards (WIBs) or One-Stop Career Centers eligible 
applicants for AEFLA funds? 
 
Answer:  WIBs and One-Stop Career Center Operators may be eligible to apply for Adult 
Education and Family Literacy (AEFLA) funding, depending on the type of entity that serves as 
the WIB or One-Stop Operator, and whether that type of entity is an eligible provider under Title 
II.   
 
Title II Section 203 of the Workforce Investment Act (WIA), defines eligible providers as: 
 

1) a local educational agencies; 
2) a community-based organizations of demonstrated effectiveness; 
3) a volunteer literacy organizations of demonstrated effectiveness; 
4) an institution of higher learning; 
5) a public or private non-profit agency; 
6) a library; 
7) a public housing authority; 
8) a non-profit agency not described above that has the ability to provide literacy services to 

adults and families; and 
9) a consortium, of agencies, organizations, institutions, libraries or authorities as described 

above 
 
If a WIB or One-Stop Career Center Operator is an entity listed above, they are an eligible 
applicant for the purposes of Title II funds.  The WIB would only be eligible to provide Title II 
funded services within the parameters set forth in WIA section 117 (d), “Functions of Local 
Board.”  Further, sec. 117 (f)(2) states:  Core services; intensive services; designation or 
certification as One-Stop Operators—A local board may provide core services as described in 
section 134 (c) through a one-stop delivery system described in section 134 (c) or be designated 
or certified as a one-stop operator only with the agreement of the chief elected official and the 
Governor.”  
 
WIBs are typically operated by a county or city government (Section 117 of the Workforce 
Investment Act), which would be a public non-profit agency eligible to apply for Title II funds.  
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It is also possible that a WIB may be incorporated as a 501 (c) (3), a private non-profit entity, 
which is also an eligible applicant under Section 203.  
 
One-Stop operators are entities that meet the requirements of  WIA Title I, Section 121 (d)(2),  
and may be a public or private entity, or consortium of entities of demonstrated effectiveness, 
located in a local area that may include -  

1) a postsecondary institution; 
2) an employment service agency established under the Wagner-Peyser Act (29 U.S.C. 49 et 

seq.) on behalf of the local office of the agency; 
3) a private, non-profit organization, including a community-based organization; 
4) a private for-profit entity; 
5) a government agency; and 
6) another interested organization or entity, which may include a local chamber of 

commerce or other business organization 
 

Elementary and secondary schools are not eligible One-Stop operators, except for nontraditional 
public secondary schools or area vocational education schools. 
 
To the extent that a One Stop operator is an entity that meets the requirements of Title II Section 
203, it may apply for Title II funds.  For-profit agencies are not eligible providers under Section 
203. 
 
Please also be reminded that under section 231 (c) of AEFLA the state agency administering 
AEFLA eligible providers must ensure that all eligible providers have direct and equitable access 
to apply for grants or contracts under this section and the same grant or contract announcement 
process and application process is used for all eligible providers in the state. 
 


