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Higher Education Emergency Relief Fund (HEERF) II 
Proprietary Institution Grant Funds for Students (CFDA 84.425Q) ((a)(4) 

Program) Frequently Asked Questions1 
 

Coronavirus Response and Relief Supplemental Appropriations Act, 2021 

Published January 14, 2021 

On December 27, 2020, the President signed the Coronavirus Response and Relief 
Supplemental Appropriations Act, 2021 (CRRSAA) (P.L. 116-260). This new law gives the 
U.S. Department of Education (Department) approximately $22.7 billion to distribute to 
institutions of higher education in order to prevent, prepare for, and respond to coronavirus 
through the HEERF. 

This law has some similarities—as well as important differences—from the Coronavirus Aid, 
Relief, and Economic Security Act (CARES Act) (P.L. 116–136) that was enacted on March 
27, 2020. These FAQs provide an overview of those similarities and differences and describe 
the differences between the funds allocated under section 314(a)(4) of the CRRSAA. The 
grant program authorized under section 314(a)(4) of the CRRSAA is referred to below as the 
“(a)(4) program” and its funds as “(a)(4) funds.”  

CRRSAA (a)(4) Program 

1. Question: Will proprietary institutions receive funds under the CRRSAA? How do they 
apply? 

Answer: Yes, but proprietary institutions are not eligible for supplemental funding under 
the CRRSAA (a)(1) programs; rather, such institutions must apply for awards under a 
new section 314(a)(4) program. This program provides a separate funding stream for 
proprietary institutions that may be used only for financial aid grants to students.  The 
amount each proprietary institution is eligible to receive is based on the formula 
described in section 314(a)(1) of the CRRSAA and listed on an allocation table (the 
“(a)(4) allocation table”). 

Each completed application for a section 314(a)(4) program grant must consist of:  

1) A completed SF-424 and SF-424 supplemental form;  
2) A Certification and Agreement (Proprietary Institution Grant Funds for 

Students) (Red C&A) 

The Grants.gov Funding Opportunity Number is ED-GRANTS-011521-005 for this 
program, Proprietary Institution Grant Funds for Students (CFDA 84.425Q). Applications 
must be submitted by April 15, 2021. To register to use Grants.gov, please visit their 

 
1 Other than statutory and regulatory requirements included in the document, the contents of this guidance do 
not have the force and effect of law and are not meant to bind the public. This document is intended only to 
provide clarity to the public regarding existing requirements under the law or agency policies. 

https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/314a4allocationtableheerfii.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/redcaheerfiiproprietary.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/redcaheerfiiproprietary.pdf
https://www.grants.gov/web/grants/applicants/apply-for-grants.html


2 

“How to Apply for Grants” webpage here, or call their Applicant Support helpdesk at 1-
800-518-4726. More information about how to apply is available on our HEERF II 
CRRSAA website. 

2. Question: My proprietary institution is listed on the CRRSAA (a)(4) program allocation 
table but did not receive funding under the CARES Act. Can we receive funds under the 
CRRSAA? 

Answer: Yes. Your proprietary institution may apply for funds under the CRRSAA 
(a)(4) program for proprietary institutions even if it did not receive funding under the 
CARES Act. 

3. Question: What amount of (a)(4) funds must institutions devote to financial aid grants to 
students? 

Answer: The CRRSAA requires that proprietary institutions receiving funding under the 
(a)(4) program to use all their grant funds to provide financial aid grants to students. 

4. Question: What are the requirements for making financial aid grants to students? 

Answer: Unlike the CARES Act, the CRRSAA requires that institutions prioritize 
students with exceptional need, such as students who receive Pell Grants, in awarding 
financial aid grants to students. However, students do not need to be only Pell recipients 
or students who are eligible for Pell grants. In addition, the CRRSAA explicitly provides 
that financial aid grants to students may be provided to students exclusively enrolled in 
distance education. 

Institutions may not (1) condition the receipt of financial aid grants to students on 
continued or future enrollment in the institution, (2) use the financial aid grants to satisfy 
a student’s outstanding account balance, unless it has obtained the student’s written (or 
electronic), affirmative consent, or (3) require such consent as a condition of receipt of or 
eligibility for the financial aid grant.2 

Institutions should carefully document how they prioritize students with exceptional need 
in distributing financial aid grants to students, as the Department intends to establish 
reporting requirements regarding the distribution of financial aid grants to students 
consistent with section 314(e) of CRRSAA. 

 

 
2 The Department’s guidance for emergency financial aid grants under section 18004(a)(1) of the CARES Act 
did not advise institutions to use such grants to satisfy a student’s outstanding account balance. However, upon 
further consideration, the Department believes that allowing students to consent to the application of a 
CRRSAA financial aid grant to their student accounts would facilitate such a use of funds, if desired by the 
student, while retaining the student’s discretion to determine what costs should be covered with his or her 
financial aid grant funds.  

https://www.grants.gov/web/grants/applicants/apply-for-grants.html
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/crrsaa.html
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/crrsaa.html
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/314a4allocationtableheerfii.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/314a4allocationtableheerfii.pdf
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5. Question: How may students use their financial aid grants? 

Answer: Financial aid grants for students may be used for any component of the 
student’s cost of attendance or for emergency costs that arise due to coronavirus, such as 
tuition, food, housing, health care (including mental health care) or child care. 

See Question 19 of the Higher Education Emergency Relief Fund (HEERF) Frequently 
Asked Questions (FAQ) Rollup Document for more details as to how institutions may 
pay the financial aid grants to students, if not applying it to a student’s account after 
obtaining the student’s written (or electronic), affirmative consent. 

6. Question: How long does a proprietary institution have to apply for the (a)(4) program? 

Answer: CRRSAA section 314(f) requires that proprietary institutions apply for funding 
within 90 days of the publication of the Notice Inviting Applications, which is April 15, 
2021. 

CARES Act (a)(1) Program 

7. Question: My proprietary institution received a CARES Act section 18004(a)(1) Student 
Aid Portion (CFDA 84.425E) and/or Institution Portion (CFDA 84.425F) grant. How has 
the use of funds changed for any of these unspent CARES Act grant funds? 

Answer: The expanded use of funds authority under the CRRSAA also applies to any 
unspent CARES Act (a)(1) program funds. Institutions may use those unexpended funds 
for the following: 

• Defraying expenses associated with coronavirus (including lost revenue, 
reimbursement for expenses already incurred, technology costs associated with a 
transition to distance education, faculty and staff trainings, and payroll); 

• Carrying out student support activities authorized by the Higher Education Act of 
1965, as amended (HEA) that address needs related to coronavirus; and 

• Making financial aid grants to students in the same way they are allowed to use 
their Proprietary Institution Grant Funds for Students, including by providing 
such grants to students exclusively enrolled in distance education (as described in 
Question 4).  

Institutions have this expanded flexibility to use unliquidated (unspent) funds effective 
December 27, 2020 (the date of enactment of the CRRSAA). 

Please note that under section 314(d)(5), an institution that utilizes the expanded use of 
funds authority under the CRRSAA for its unspent CARES Act funds must ensure at 
least 50% of the funds it received under CARES Act section 18004(a)(1) (generally, its 
Student Aid Portion award) is used for financial aid grants to students. 

 

https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/heerffaqsoct2020rollup.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/heerffaqsoct2020rollup.pdf
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8. Question: What “student support activities” may be supported by the expanded uses of 
funds for my unspent Institutional Portion CARES Act funds? 

Answer: Section 314(c)(2) allows a proprietary institution to use unexpended 
Institutional Portion CARES Act funds (CFDA 84.425F) on student support activities 
authorized by the HEA, where those student support activities address needs related to 
the coronavirus. The Department interprets this provision to, among other authorized 
activities, authorize grantees to use CRRSAA funds to carry out TRIO and Gaining Early 
Awareness and Readiness for Undergraduate Programs (GEAR UP) program activities to 
the extent that those activities address needs related to the coronavirus.  

For example, (a)(1) institutional funds may be used to support the transition to virtual 
activities, purchase PPE, or support other innovative learning methods that would allow 
an institution to engage in student support activities authorized under the HEA during the 
COVID-19 pandemic. 

9. Question: My proprietary institution received a CARES Act HEERF grant. Will my 
institution be able to receive a grant under the (a)(4) program if we have not yet complied 
with the quarterly or annual reporting requirements for the HEERF grant program? 

Answer: Proprietary institutions that have not yet complied with the reporting 
requirements of the CARES Act may receive (a)(4) awards with a restriction on the 
ability to use (drawdown) those awarded funds (stop payment status) until the institution 
has satisfied its CARES Act HEERF reporting obligations. 

Grant Administration 

10. Question: Do the existing CARES Act HEERF FAQs still apply? 

Answer: The existing CARES Act HEERF FAQs continue to apply to an institution’s 
previous expenditures under its existing CARES Act HEERF grants prior to December 
27, 2020. As explained by Question 7, CRRSAA section 314(d)(2) allows institutions 
expanded use of funds authority for unexpended CARES Act funds. The Department is in 
the process of identifying and clarifying which specific FAQs may continue to be relied 
upon with the new CRRSAA and for an institution’s unexpended CARES Act funds. 

11. Question: Does the June 17, 2020 Interim Final Rule (IFR) (85 FR 36494) limiting 
student eligibility for emergency financial aid grants under the CARES Act to students 
who are or could be eligible to participate in the Department’s Title IV Federal student 
financial aid programs under HEA Section 484 apply to HEERF programs under 
CRRSAA? 

Answer: No. The IFR and its implementing regulation, 34 CFR § 668.2, apply only to 
funds made available under the CARES Act and not to funds made available under 
CRRSAA. 

 

https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/heerfreporting.html
https://www.federalregister.gov/d/2020-12965
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=53dbf70a52ddbed0a96688dbad93a942&mc=true&node=se34.3.668_12&rgn=div8
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12. Question: When should my institution draw down funds once they have been obligated 
by the Department? 
 
Answer: Although the entire amount of a grantee’s (a)(4) award will be available to the 
grantee as soon as it has been obligated by the Department, under 2 CFR § 200.305(b), 
HEERF grantees are under an obligation to minimize the time between drawing down 
funds from G5 and paying obligations incurred by the grantee (liquidation). If a HEERF 
grantee is using HEERF grant funds to make financial aid grants to students, the 
Department may evaluate for compliance with the rule grantees who have not drawn 
down the funds from G5 and not paid the obligations (the financial aid grants to students) 
to the students within fifteen calendar days. For all other allowable uses, the Department 
may evaluate grantees who have not taken these steps within three calendar days. This 
enhanced flexibility for student grant programs is because students may not accept and 
draw down their financial aid grants from grantees’ accounts within the three day 
window, or an institution may experience difficulties in contacting eligible students due 
to factors related to the pandemic. 
 

13. Question: Can my proprietary institution charge indirect or administrative costs to the 
(a)(4) grant award? 

Answer: No. Proprietary institutions may not charge any indirect or administrative costs 
to funds made available under this award as the allocation in this grant award represents 
an amount of funds that must be distributed to students. 

14. Question: Do proprietary institutions have to submit an audit regarding the use and 
expenditure of HEERF grant funds? 

Answer: It depends. Proprietary institutions must have a compliance audit conducted of 
its administration of the HEERF grant(s) for any institutional fiscal year during which: 
(1) the institution expended $500,000 or more in total HEERF grant funds, whether under 
section 18004(a)(1) of the CARES Act or section 314(a)(4) of the CRRSAA, or (2) was 
on Federal Student Aid’s Heightened Cash Monitoring (HCM) 1 or 2 list during any 
point of the institution’s fiscal year in which it expended any HEERF grant funds. The 
Department will communicate with grantees on timing and audit submission procedures. 

15. Question: Where can I obtain more information about the HEERF program? 

Answer: Institutions should regularly check our HEERF II CRRSAA website for the 
latest CRRSAA information and program guidance. For earlier CARES Act information 
and program guidance, please check our HEERF CARES Act website here. 

https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=476f3fb0246132c6b4a18247cef20b57&mc=true&node=se2.1.200_1305&rgn=div8
https://studentaid.gov/data-center/school/hcm
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/crrsaa.html
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/caresact.html

