Child Care Subsidy Program 

Frequently Asked Questions (FAQs)

Question:     What is the child-care subsidy program?

Answer:        The child-care subsidy program is a program to assist lower income ED employees with childcare costs.  The program includes such activities as: evaluating which employees receive a subsidy; distributing agency funds to participating providers; and tracking and reporting to OPM information such as the total cost and employee use of the program. 

Question:     What is a Federally sponsored child-care center?

Answer:       A Federally sponsored child-care center is a child-care center that is located in a building or space that is owned or leased by the Federal Government. 

Question:     What is an Accredited child-care center?

Answer:       An Accredited child-care center is a child-care center that is (1) accredited by a child-care accreditation entity; (2) a center that is used as a Head Start center under the Head Start Act (42 U.S.C. 9831 et seq.) and is in compliance with any applicable performance standards established by regulation under such Act for Head Start programs; or (3) an armed forces child-development center that is in compliance with any applicable performance standards established by regulation, rule, or military order.

Question:     What are the requirements that child-care providers must meet in order to participate in this program?

Answer:        The child-care provider must meet the following criteria:  (1) comply with all applicable laws and regulations of the State and town, city, or village in which it is located; (2) be licensed to provide day-care services in the State or location in which the day-care center operates; (3) provide care for more than six individuals (other than individuals who reside at the day-care center); (4) receive a fee, payment, or grant for services for any of the individuals to whom it provides services (regardless of whether the facility is operated for a profit); and (5) be accredited and/or Federally sponsored.

All child-care providers must register as approved vendors in the Central Contractors Registration (CCR) System at:  www.ccr.gov .

Question:     What defines a lower income Federal employee? 

Answer:       A lower income Federal employee within ED is an employee with a Family Adjusted Gross Income (FAGI) of $50,000 or less.  

Question:     How is the amount of the child-care subsidy determined?

Answer:       If an employee’s job grade is over a GS-11 or over $50,000 in the FAGI, ED will pay $0 toward the employee’s amount of child-care expenses.  

 
If an employee’s job grade is a GS-10 or GS-11 and under $50,000 in the FAGI, ED will pay $75 per week toward the employee’s amount of child-care expenses.  


If an employee’s job grade is a GS-1 through GS-9 and under $50,000 in the FAGI, ED will pay $95 per week toward the employee’s amount of child-care expenses.  

Question:     How long will the child-care subsidy program be in effect for a Federal employee?

Answer:       The child-care subsidy program shall be in effect from the time ED makes a decision for a particular Federal employee and the child is enrolled in the program until one of the following occurs:

    

(a) The child is no longer enrolled in the program;

    

(b) The employee no longer qualifies as a “lower income employee” 

    

(c) When the child meets the maximum child-care subsidy age

(d) ED no longer has a child-care subsidy program

Question:     Why are we limiting the subsidy program to licensed child-care centers?
Answer:        Most states regulate child-care centers by licensing; some states also license child-care homes. Licensing includes an on-site visit to assure that basic minimum requirements (for health, safety, and child/staff ratios) have been met, and periodic inspections to monitor continued compliance. This may include inspections by the local health department, the fire department, and the licensing agency. States vary considerably as to the minimum standards that must be met. Certain categories of child care centers, such as church-sponsored centers and centers in public schools, are legally exempt from licensing in some states. A summary of your state's child-care regulations can be obtained from The Children's Foundation, at 202/347-3300.

Question:
What are some characteristics of "high-quality"? 
Answer:
In addition to licensing there are a number of characteristics associated with high-quality programs. Based on the National Academy of Early Childhood Programs Criteria from the publication Accreditation Criteria & Procedures of the National Academy of Early Childhood Programs, here are some things to consider as you visit programs:

1. Are the children in the program generally comfortable, relaxed, and happy, and actively involved in play and other activities? 
A good program will feature happy, relaxed children who are enjoying themselves as they play and learn. This is a clear indicator of a successful program that focuses on children's social, emotional and intellectual development. See whether there are an ample variety of materials for children of this age group. Would your child enjoy and thrive in this setting?

2. Are there sufficient numbers of adults with specialized training in early childhood development and education?
Keep in mind that the younger the child, the more individualized attention is needed. The Academy's Criteria recommend that all groups have at least two teachers. Infants should be in groups of no more than 6 to 8 children; 2- and 3-year olds should be in groups of 10 to 14 children; and 4- and 5-year olds should be in groups of 16 to 20 children. Specialized training in child development and early education helps assure that staff members understand how children grow and learn so that they can be more effective teachers and caregivers.

3. Do adult expectations vary appropriately for children of differing ages and interests?

Groups for infants and toddlers will look quite different than groups for older children. Toys and materials should vary by age, as should teachers' expectations for children. In addition, teacher and caregivers should recognize and respect individual differences in children's abilities, interests, and preferences.

4. Are all areas of child development stressed equally, with time and attention being devoted to cognitive development, social and emotional development, and physical development? 

High-quality early childhood programs do much more than help children learn numbers, shapes and colors. Good programs help children learn how to learn: to question "why" and discover alternative answers; to get along with others; and to use their developing language, thinking, and motor skills.

5. Does the staff meet regularly to plan and evaluate the child care program? 

Planning should reflect a balance of activities between vigorous outdoor play and quiet indoor play. Activities should allow ample time for children to work and play individually or in small groups, with emphasis on activities that are child-initiated, as opposed to those that are teacher-directed. Flexibility, however, also is key. Staff should be willing to adjust the daily activities to meet children's individual needs and interests.

6. Are parents welcome to observe, discuss policies, make suggestions, and participate in the work of the program? 
Close communication between parents and staff is vital. Staff should regularly discuss highlights of the child's experiences with parents and show respect for families of varying cultures and backgrounds.

Question:
Why are we limiting the program to child-care for children younger than six years of age? 
Answer:        Appropriate early childhood development is critical to ensuring children's success in school and in life. Given limited resources, the department concentrates their allocated funding in areas, which will serve the children the most.  

Question:
What is the deadline for submitting applications for the program? 
Answer:        There is no established deadline. However, any new subsidy applications submitted after August 1st of any Fiscal Year will be processed on October 1st of the new Fiscal Year. The sooner applicants complete and submit their signed applications, the longer an approved program participant can receive child-care subsidies.   

Question:
How long does it take to approve a child-care application request? 
Answer:       Once an employee submits an application, the Child-Care Plan Administrator will notify the employee within five business days (via email) as to whether or not the employee’s application was approved or disapproved.
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