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Q&A
Q: May projects funded under the Title III Native American and Alaska Native Children in School (NAM) program support the teaching and studying of Native American Languages?
A: Projects funded under NAM may support the teaching and studying of Native American languages, but must have, as a project outcome, an increase in English language proficiency for participating students.

Q: Are students who participate in NAM program required to meet State academic content and student academic achievement standards?
A: Students, who are enrolled in schools that are subject to meet State academic content and student academic achievement standards, are expected to meet those standards. Students in schools that are subject to standards other than State standards are expected to meet the same standards as all children in their school are expected to meet.

Q: Are public schools, which serve primarily Native American or
Alaska Native children eligible to apply under NAM?
A: Public elementary or secondary schools operated predominantly for Native American children are eligible to apply under the NAM program if the school is tribally sanctioned or is operated under a contract from the Bureau of Indian Education, or has secured a grant or funds from the Bureau of Indian Education, such as a grant under the Johnson O’Malley Act. Applicants are required to demonstrate through OMB approved form, 1885-055, that they meet eligibility requirements of the program.

Q:
May a grantee under NAM program receive funds under the Title
III formula grant program?
A: A grantee under the NAM program may receive funds under the Title III formula grant program as long as the ELs participating in the NAM program are not included in the count of ELs used as the basis for the formula grant.

Q: What are the established performance measures for the NAM program under the Government Performance and Results Act (GPRA)?
A: The Department has developed the following GPRA performance measures for evaluating the overall effectiveness of the Native American and Alaska Native Children in School Program:

1.1:
The percentage of ELs served who scored proficient or above on the State reading assessment.

1.2:
The percentage of ELs served who made progress in English as measured by the State-approved English language proficiency (ELP) assessment.

1.3:
The percentage of ELs served who attained proficiency in English as measured by the State-approved ELP assessment.

Q: Are applicants who are proposing to serve post-secondary students exclusively, required to address the GPRA measures?
A: No. Applicants who are proposing to serve exclusively post-secondary students are not required to address the GPRA measures.

Q: What are the reporting requirements for grantees that receive a Title III, NAM program grant?
A: Grantees under the NAM program must provide to the Secretary an annual performance report for continuation award purposes, a Complete Data Report, and a final performance report (34 CFR 80.40(a)(1)-(4), (d), and (e) and 34 CFR 80.41).  These reports must contain information regarding each objective.  If possible quantified results should be reported depending on the content of the objective.  An explanation is needed when an objective target for that performance year is not met.  Disclosure must include a statement of the action to be taken or contemplated and any assistance needed to resolve the situation.
Budgetary information in the form of a line item budget and budget narrative must also accompany the report [34 CFR 80.40(b) (2) (iii)].

DEFINITIONS
Q: What is a “language instruction educational program?”
A: "Language instruction educational program" means an instruction course in which ELs are placed for the purpose of developing and attaining English proficiency, while meeting challenging State academic content and student academic achievement standards.
A language instruction educational program may make use of both English and a child's native language to enable the child to develop and attain English proficiency.
Programs may include the participation of English proficient children in addition to ELs if such a program enables participating students to become proficient in English and a second language.

Q: What are the terms “Native American” and “Native American? 
Language?”
A: The terms “Native American” and “Native American Language” are defined, under Section 3301(9) of ESEA to have the same meaning as those terms have under Section 103 of the Native American Languages Act. Under that Act, these terms are defined as follows, “Native American” means an Indian, Native Hawaiian, or Native American Pacific Islander. “Native American language” means the historical, traditional language spoken by Native Americans.

Q: What does the term “Indian tribe” mean?
A: “Indian tribe” means any Indian tribe, band, nation, or other organized group or community, including any Native village or Regional Corporation or Village Corporation as defined in or established pursuant to the Alaska Native Claims Settlement Act, that is recognized as eligible for the special programs and services provided by the United States to Indians because of their status as Indians. (ESEA Section 3301 (7).

Q: What is a “Native Hawaiian or Native American Pacific? 
Islander Educational Organization”?
A: “Native Hawaiian or Native American Pacific Islander native language educational organization” means a nonprofit organization with: 

(A) a majority of its governing board and employees consisting of fluent speakers of the traditional Native American languages used in the organization's educational programs; and


(B) not less than 5 years successful experience inproviding educational services in traditional Native American languages. (ESEA Section 3301 (10)
Q: What is a tribally sanctioned education authority?
A: The term “tribally sanctioned educational authority” means- 
(A) Any department or division of education operating within the administrative structure of the duly constituted governing body of an Indian tribe; and
(B) Any nonprofit institution or organization that is 
(i)Chartered by the governing body of an Indian tribe to operate a school described in section 3112(a) or otherwise to oversee the delivery of educational services to members of the tribe; and
(ii) Approved by the Secretary for the purpose of carrying out programs under subpart 1 of part A for individuals served by a school described in section 3112(a). (ESEA Section 3301 (15).
Q: What is “High-need children and high-need students”?
A: Children and students at risk of educational failure or otherwise in need of special assistance and support, such as children and students who are living in poverty, who are English language learners, who are far below grade level, who have left school before receiving a regular high school diploma, who are at risk of not graduating with a diploma on time, who are homeless, who are in foster care, who have been incarcerated, or who have disabilities.

Q: What is “GPRA”? 
A: Under the Government Program Results Act (GPRA), Federal departments and agencies must clearly describe the goals and objectives of programs, identify resources and actions needed to accomplish goals and objectives, develop a means of measuring progress made, and regularly report on achievement. Oneimportant source of program information on successes and lessons learned is the project evaluation conducted under individual grants.



