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Higher Education Emergency Relief Fund 
 

Supplemental Frequently Asked Questions under Section 18004 of the Coronavirus Aid, 
Relief, and Economic Security (CARES) Act 

 
Originally issued June 30, 2020.  

Question 1 updated August 6, 2020. Question 5 updated September 8, 2020. 
 

These FAQs constitute a guidance document. Guidance documents represent the Department of 
Education’s current thinking on a topic. They do not create or confer any rights for or on any person 
and do not impose any requirements beyond those required under applicable law and regulations. 
Guidance documents lack the force and effect of law. See U.S. Department of Education’s 
Guidance Homepage, https://www2.ed.gov/policy/gen/guid/types-of-guidance- documents.html.  

1. What is the deadline (project period or period of performance) for institutions to 
spend Higher Education Emergency Relief Fund (HEERF) funds received under the 
CARES Act?1 

All institutions were given 1 calendar year (365 days) from the date of award in their HEERF 
Grant Award Notification (GAN) to complete the performance of their HEERF grant.2 
Therefore, for example, if a grantee received a GAN on April 7, 2020, the one calendar year 
period of performance for their HEERF grant would be through April 6, 2021. 

Please note that after the end of the year-long period of performance, grantees have an 
additional 90 calendar days to liquidate their obligations made during their year-long period 
of performance as part of the grant closeout procedures (2 CFR § 200.343(b)). 

The Department understands that some grantees, even given the emergency nature of the 
HEERF grant, may be unable to obligate funds by this time. Consequently, no-cost 
extensions (NCEs) of up to 12 months are available as provided for in 2 CFR § 

 
1 A previous version of the FAQ inaccurately stated that schools had until September 30, 2022 to use HEERF grant 
funds. This revised version of the answer conforms with the project period listed in the GANs and supersedes the 
previously provided FAQ. 
2 See Box 6 in your HEERF GAN (“Federal Funding Period”). All HEERF grant programs received a 1 calendar year 
period of performance from their GAN. 

Disclaimer:  This guidance is related to Section 18004 of the Coronavirus Aid, 
Relief, and Economic Security (CARES Act), Pub. L. No. 116-136 (March 27, 
2020).  Guidance in this document as to allowable and unallowable uses are 
applicable for HEERF costs incurred before the effective date of the Coronavirus 
Response and Relief Supplemental Appropriations Act, 2021 (CRRSAA), Pub. L. 
116-260, which is December 27, 2020.   
 
Please check the Department’s HEERF II website on a periodic basis for any 
guidance as to unspent (as of December 27, 2020) CARES Act HEERF funds and 
CRRSAA HEERF funds. 

https://www2.ed.gov/policy/gen/guid/types-of-guidance-%20documents.html
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f7a856431a8657a3e10f2f3cf3a71cc2&mc=true&node=se2.1.200_1343&rgn=div8
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f7a856431a8657a3e10f2f3cf3a71cc2&mc=true&node=se2.1.200_1308&rgn=div8
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ope/crrsaa.html
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200.308(d)(2). NCEs may not be exercised merely for the purpose of using unobligated 
balances. Given the emergency nature of HEERF grants, the Department does not intend an 
NCE to extend longer than 12 months.   HEERF grantees are encouraged to discuss any need 
for an NCE with their respective program officer well in advance of the end of their grant 
period of performance. 

For general information about grant management, grantee responsibilities, and grant 
closeout, please consult our guide, Grantmaking at ED, available here. 

2. Are emergency financial aid grants to students (made available under the HEERF in 
the CARES Act) available only to students who were enrolled during the semester or 
quarter in which the national emergency was declared? 

No. Institutions must spend 50 percent of funds received under Section 18004(a)(1) for 
emergency financial aid grants to students. Section 18004(c) of the CARES Act states that 
the emergency financial aid grants for students are for “expenses related to the disruption of 
campus operations due to coronavirus,” and students may incur expenses related to the 
disruption of campus operations due to coronavirus after the semester or quarter in which 
the national emergency was declared. Although the intent of the CARES Act is to make 
emergency financial aid grants immediately available to students, if funds remain after 
making these immediate disbursements, eligible students enrolled during subsequent terms 
may receive emergency financial aid grants even if they were not enrolled during the spring 
2020 term. 

3. If an institution decides to use funds received under the Institutional Relief portion of 
Section 18004(a)(1) to make additional emergency financial aid grants to students, can 
the institution make those awards to students during the summer and fall terms? 

Yes. The Certification and Agreement for the Institutional Portion of Section 18004(a)(1) 
states: “If Recipient chooses to use funds designated for Recipient’s Institutional Costs to 
provide such emergency financial aid grants to students, then the funds are subject to the 
requirements in the Funding Certification and Agreement for the Emergency Financial Aid 
Grants to Students under the CARES Act, entered into between Recipient and the 
Secretary.” Students may experience expenses related to the disruption campus operations 
due to coronavirus after the semester or quarter in which the national emergency was 
declared. 

4. Can an institution use funds under Section 18004(a)(2) or Section 18004(a)(3) to 
provide grants for students during the summer and fall terms? 

Yes. Section 18004(a)(2) of the CARES Act states that institutions may use funds “to 
address needs directly related to coronavirus” and specifically “for grants to students for any 
component of the student’s cost of attendance (as defined under section 472 of the Higher 
Education Act), including food, housing, course materials, technology, health care, and child 
care.” Students may have needs directly related to the coronavirus after the semester or 
quarter in which the national emergency was declared. Similarly, Section 18004(a)(3) of the 
CARES Act states that these funds are for institutions that “have the greatest unmet needs 
related to coronavirus,” as determined by the Secretary, and that institutions may use funds 

https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=f7a856431a8657a3e10f2f3cf3a71cc2&mc=true&node=se2.1.200_1308&rgn=div8
https://www2.ed.gov/fund/grant/about/grantmaking/index.html
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“for grants to students for any component of the student’s cost of attendance (as defined 
under section 472 of the Higher Education Act), including food, housing, course materials, 
technology, health care, and child care.” Accordingly, these grants to students may be made 
after the semester or quarter in which the national emergency was declared. 

Although the CARES Act does not require an institution to use at least 50% of funds 
received under Section 18004(a)(2) or Section 18004(a)(3) for grants to students, the 
Certification and Agreement for Funds under Section 18004(a)(2) or Section 18004(a)(3), 
respectively, states: “[T]he Secretary urges Recipient to devote the maximum possible 
amount of the award to Student Grants, including some or all of the award that a Recipient 
may use for Recipient’s Expenses, especially if Recipient has a significant endowment or 
other resources at its disposal. The Secretary urges Recipient to take strong measures to 
ensure that Student Grants are made to the maximum extent possible.” 

5. Can institutions use the Student Portion of its CARES Act funds under Section 
18004(a)(1) for student scholarships?3 

No. The CARES Act does not allow institutions use the Student Portion of their Section 
18004(a)(1) funds for student scholarships. Institutions may use the Student Portion of their 
Section 18004(a)(1) funds only for direct emergency financial aid grants to students, not 
scholarships.  

However, an institution may use the Institutional Portion of its Section 18004(a)(1) award 
for student scholarships under limited circumstances. Section 18004(a)(1) requires 
institutions to use Institutional Relief funds only to cover “costs associated with significant 
changes to the delivery of instruction due to the coronavirus” pursuant to Section 18004(c).  

Therefore, if an institution wishes to use the Institutional Portion of its Section 18004(a)(1) 
award to fund student scholarships, the scholarships must be geared towards these types of 
costs. Examples of such allowable scholarships for “costs associated with significant 
changes to the delivery of instruction due to the coronavirus” include covering the cost of 
fees to access an online library in lieu of a physical library (if such fees are otherwise usually 
required), providing students with computers and internet access, and subsidizing the added 
cost of off-campus housing.  

Furthermore, it is important that any scholarships funded by the Institutional Portion of a 
Section 18004(a)(1) award would not count toward the minimum fifty percent of an 
institution’s total allocation that must be spent on emergency financial aid grants to students 
for expenses related to the disruption of campus operations due to coronavirus.  

6. Can institutions use CARES Act funds under Section 18004(a)(2) or Section 
18004(a)(3) to make scholarships to students? 

Yes. Section 18004(a)(2) and Section 18004(a)(3) of the CARES Act state that institutions 
may use funds specifically “for grants to students for any component of the student’s cost 
of attendance (as defined under section 472 of the Higher Education Act), including food, 

 
3 This FAQ has been updated on September 8, 2020 to clarify that only the (a)(1) Institutional Portion may be used for 
student scholarships in certain limited circumstances. 
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housing, course materials, technology, health care, and child care.” 

7. Can schools using CARES Act funds under Section 18004(a)(2) or Section 18004(a)(3) 
to make scholarships to students advertise those scholarships using such funds? 

Yes. The CARES Act does not include the same restriction on pre-enrollment recruitment 
activities under Section 18004(a)(2) and Section 18004(a)(3) as it does for funds under 
Section 18004(a)(1). Accordingly, the Certification and Agreement for funds under Section 
18004(a)(2) and Section 18004(a)(3), respectively, does not contain such a restriction. The 
C & A for Section 18004(a)(1) states: “Recipient shall not use funds for payment to 
contractors for the provision of pre-enrollment recruitment activities, which include 
marketing and advertising; endowments; or capital outlays associated with facilities related 
to athletics, sectarian instruction, or religious worship.” The C & A for Section 18004(a)(2) 
or Section 18004(a)(3) does not contain this language. 

 
8. Can schools use CARES Act funds under Section 18004(a)(1) to pay salaries and 

benefits for employees that work in the dining halls and dorms and who would have 
otherwise been paid through student housing fees had COVID-19 not disrupted 
campus operations? 

Yes. Institutions may use Institutional Relief funds under Section 18004(a)(1) of the CARES 
Act for “costs associated with the significant changes to the delivery of instruction due to 
the coronavirus.” The Certification and Agreement for the Institutional Portion of the 
HEERF states: “Recipient retains discretion in determining how to allocate and use the funds 
provided hereunder, provided that funds will be spent only on those costs for which 
Recipient has a reasoned basis for concluding such costs have a clear nexus to significant 
changes to the delivery of instruction due to the coronavirus.” The Department considers 
institutions to have such a reasoned basis with respect to the salaries and benefits for 
employees that work in dining halls and dorms and who would have otherwise been paid 
through student housing fees, had COVID-19 not disrupted campus operations. 

9. If an institution usually purchases 1,000 laptops for students each year, but during the 
COVID-19 national emergency needs to purchase 2,000 laptops to accommodate the 
student body’s transition to on-line learning as a result of COVID-19 related 
disruption can the institution use CARES Act funds to purchase all 2,000 laptops? 

Yes. The CARES Act authorizes institutions to use Institutional Relief Funds (provided 
under section 18004(a)(1)) or funds made available under 18004(a)(2) or 18004(a)(3) to 
purchase all 2,000 computers if the institution experienced disruption of instruction as a 
result of COVID-19. 

Institutions cannot use Section 18004(a)(1) funds designated by the CARES Act as 
emergency financial aid grants to students (50 percent of Section 18004(a)(1) funds) to 
purchase laptops or other equipment, even if the institution intends to distribute that 
equipment to students. 
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10. How do recipients of section 18004(a)(2) and (a)(3) funds document lost revenues? Do 
lost revenues relate only to disruption of instruction? Does lost revenue include 
revenue lost from cancelled summer camps or unused parking lots? 

Upon request from the Department, institutions must provide documents demonstrating 
year-over-year decreases in revenue that are the result of a decline in enrollment, a decline 
in student fees including housing fees and meal plans, a decline in parking and facilities 
revenue, or a decline in revenue from summer programs or other activities disrupted by 
COVID-19. 
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